Shutterstock
Den mest aggressive hund

Forskere: Her er den mest aggressive hunderasen

Pitbullhunder står bak de fleste dødelige angrep på mennesker og kan derfor beskrives som verdens farligste hund. Det er likevel ikke den mest aggressive rasen.

Hunden er kjent som menneskets beste venn.

Likevel er det hvert år mange millioner mennesker som blir bitt av hunder – og faktisk dør opp mot 30 000 mennesker årlig etter å ha blitt bitt. Mesteparten dør imidlertid på grunn av rabies, og det er bare en mindre del som dør av direkte skader fra bitt.

En svensk studie av 30 europeiske land viser imidlertid at antallet er økende, og den samme tendensen ser man i USA.

Utforsker man de fatale angrepene, er det spesielt én slags hund som går igjen.

Verdens farligste hund

Verdens farligste hund er å finne i samlebetegnelsen «pitbull», som dekker ulike raser, inkludert staffordshire bull terrier og amerikansk pitbullterrier.

Ifølge en amerikansk metaundersøkelse er pitbull nemlig på topp når det kommer til angrep på mennesker med døden til følge. Hele 65,6 prosent av alle fatale bitt i USA fra 2005–2017 involverer en pitbull.

I tillegg viser en annen studie at bittet fra disse hundene, selv når de ikke er livstruende, ofte fører til så komplekse og alvorlige skader at det er nødvendig med operasjon.

Sammenlignet med andre raser angrep pitbull oftere uten provokasjon – og det gjelder både mennesker og andre dyr.

Basert på den amerikanske metaundersøkelsen er rottweileren den rasen som dreper nest flest mennesker. Den fulle listen ser du under.

Verdens farligste hunder er:

  • Pitbull
  • Rottweiler
  • Schæferhund
  • Blandingshund
  • Amerikansk bulldogg
  • Mastiff
  • Husky.

Selv om pitbull er involvert i mange angrep på mennesker og dyr, understreker forskere at det trolig er på grunn av atferden til eierne.

Forskning viser nemlig at pitbull-eiere statistisk sett er mer involvert i kriminell aktivitet, alkoholmisbruk og vold enn eiere av andre hunderaser. Og ser man på markører for aggressiv atferd, scorer ikke pitbull høyere enn andre hunder, viser en studie fra 2022.

En finsk studie av 9000 hunder tyder på at den mest aggressive hunden er mer langhåret.

Her utnevnes rough collie som den rasen som oftest utviser aggressiv atferd.

Deretter følger miniatyrpuddel, miniatyrschnauzer og schæferhund. Chihuahuaen, som for øvrig har et rykte for å være aggressiv, er helt nede på en 16. plass og scorer for eksempel lavere enn corgien.

Rough collie

Tidligere studier har vist at rough collie er en nervøs rase, noe som kan være årsaken til den aggressive atferden.

I studien så de finske forskerne også økt aggressiv atferd hos hannhunder og hunder som ikke bodde med andre hunder. Førstegangseiere opplevde at hundene var mer aggressive.

Det finnes 360 offisielt anerkjente hunderaser i verden, og i den finske studien inngikk 23. Det var derfor mange raser som ikke var representert inkludert de fleste av dem som topper listen over verdens farligste hunder.