Forskere har funnet ny alvorlig sykdom blant fugler

Selv om fuglene kan se friske ut, kan det stå dårlig til innvendig.

Tyndnæbbet skråpe.

Smalnebblire formerer seg langs sørkysten av Australia og på Tasmania.

© Wikimedia Commons

Det finnes både til vanns og på land. Og det hersker ingen tvil om at vårt massive forbruk av plast har en uheldig virkning på klima og økosystemer. Hvor ødeleggende det er, diskuteres imidlertid fortsatt. Og nå kommer det foruroligende nyheter.

En studie viser nemlig at det blant havfugl har oppstått en ny sykdom som forskerne blant annet mener kan knyttes til mengden mikroplast i havet.

Sykdommen har fått navnet plastikose, og det er en svært utrivelig plage.

Ødelegger fordøyelsessystemet

Ved å undersøke fugler av arten smalnebblire på Lord Howe-øya, som ligger seksti mil utenfor den australske østkysten, fikk forskerne tilgang til en av de fugleartene som man regner med får i seg mest mikroplast.

Årsaken er at smalnebblire ofte forveksler mikroplast i havet med mat og derfor ender med å innta store mengder i forhold til størrelsen.

«Selv om fuglene kan se sunne ut, har de det ikke bra innvendig», sier Alex Bond, som er medforfatter av studien og forsker ved National History Museum i London.

Mikroplasten gjør at den såkalte kjertelmagen, den forreste delen av magen på fugler, blir skadet på flere nivåer.

Etter hvert som fuglene inntar plast, oppstår det nemlig sår og rifter som blir til arr. Arrvevet kan svulme opp, og kronisk betennelse er ikke uvanlig.

Det tydeligste tegnet til plastikose er imidlertid svekkelsen av fordøyelsessystemet, der noen av de kjertlene som hjelper til med fordøyelsen, blir så ødelagt at fuglene blir mer sårbare overfor infeksjoner og parasitter, og at de får vansker med å ta opp vitaminer.

«Det er den første studien som viser hvor alvorlige skader mikroplast kan forårsake på disse fuglenes fordøyelsessystem», sier Bond.

På grunn av de ensartede skadene hos fuglene har forskerne valgt å klassifisere plastikose som en spesifikk sykdom.