Shutterstock

Forskere frykter skogdød hvis Amazonas fortsetter å brenne

Flere forskere er bekymret for et såkalt «skogdødscenario», der de store brannene i Amazonas-regnskogen ender opp i en ond spiral som ikke kan stanses.

Amazonas-regnskogen står fortsatt i flammer. Det er ikke bare et problem for fauna og flora i regnskogen, og de menneskene som lever der.

For hvis skogryddingen fortsetter, opplever vi snart et såkalt vippepunkt i regnskogens økosystem, som fører til en voldsom skogdød, mener brasilianske klimaforskere.

Forskernes «vippepunkt» definerer smerteterskelen i Amazonas. Det er der regnskogen begynner å endre karakter.

I 2005, 2010 og 2015–16 var Amazonas rammet av tørke. I 2009, 2012 og i 2014 var det derimot store oversvømmelser. De bemerkelsesverdige svingningene i været er en indikasjon på at vi nærmer oss et vippepunkt. Og årsaken den voldsomme skogryddingen i de siste tiårene, påpeker forskerne.

Når trærne felles og brennes, tørker regnskogen ut, og det blir mindre regn. Det gir andre trær dårligere livsvilkår. Dermed fjerner trærne mindre karbondioksid fra atmosfæren, og de produserer mindre oksygen. Tørken blir lengre, og den akselereres av at temperaturen allerede stiger på grunn av klimaendringene.

Og slik fortsetter den brennbare sirkelen mot skogdød i Amazonas, konkluderer forskerne.

Regnskogens smerteterskel

Hvis 20–25 prosent av regnskogen bli ryddet og brent, gjør det at økosystemet «tipper». Den østlige, sørlige og sentrale delen av Amazonas da ikke lenger karakteriseres som «skog», mener forskerne.

Hvis 40 prosent av regnskogen rammes, medfører det at den østlige, sørlige og sentrale del av Amazonas blir til savanne.

Inntil videre har opp mot 17 prosent av Amazonas blitt ryddet eller brent.

Hvor lenge skogryddingen fortsetter, er ikke kjent.

Men den brasilianske presidenten sa i begynnelsen av august at skogryddingen ville fortsette. Målet er produksjon av soyabønner og storfekjøtt.

Artikkelen fortsetter etter bildene.

Sør-Amerika i flammer

De oransje, lysende prikkene på kartet, som stammer fra en Nasa-satellitt, viser de aktive skogbrannene i perioden 15. august til 22. august.

Flere av de store brannene finnes langs motorveier. Det indikerer at brannene er menneskeskapte, skriver Nasa.

Dataene er hentet fra Fire Information for Resource Management System (FIRMS), et program som er utviklet av Maryland University og Nasa.

NASA

Opp i røyk

De små hvite stripene, som ligner et lett skydekke, er røyken fra skogbrannene i Amazonas. Bildet, som er tatt 13. august, av er tatt av Nasas Aqua-satellitt og viser hvordan store deler av de brasilianske delstatene Rondônia, Amazonas, Pará og Mato Grosso som går opp i røyk.

NASA

Bolivia og Paraguay

Det er ikke bare i Brasil det brenner. Et bilde fra en Nasa-satellitt fra 25. august viser hvordan ilden også raser i nabolandene Bolivia og Paraguay. Disse brannene er ikke i Amazonas – men et område i nærheten av Paraguay-elven ved Puerto Busch.

Satellittbildet indikerer ifølge Nasa at brannen antagelig har spredt seg fra Paraguay til Bolivia for til slutt å ende i Brasil 19. august.

NASA

Fra tre til aske

Den brasilianske fotografen Jair Ferreira Belafacce har tatt dette bildet, som viser hvordan en skog sto i flammer for 13 år siden.

Her er det trær like ved Apucarana i delstaten Parana som brenner. Også denne brannen var tett på en motorvei.

Shutterstock

Intet nytt under solen

Omfanget av skogbrannene i juni hadde steget med 90 prosent i forhold til samme måned i fjor. Og i juli hadde antallet skogbranner steget med 280 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, skriver Los Angeles Times.

Det er særlig etterspørselen etter storfekjøtt og soyabønner som heller bensin på bålet som brenner i Amazonas. De områdene som brennes ned, brukes senere til landbruk.

Shutterstock

De massive skogbrannene i Amazonas har fått G7-landene til å tilby Brasil en «skogbrannpakke».

Førstehjelpen til «verdens lunger» lyder på 20 millioner euro, om lag 200 millioner kroner. Et tilbud som presidenten i Brasil inntil videre har avslått.

Målinger fra Europa-kommisjonens satellittprogram, CAMS, viser at antallet skogbranner i Amazonas holder på å avta.