Forskere frykter skogdød hvis Amazonas fortsetter å brenne

Flere forskere er bekymret for et såkalt «skogdødscenario», der de store brannene i Amazonas-regnskogen ender opp i en ond spiral som ikke kan stanses.

Flere forskere er bekymret for et såkalt «skogdødscenario», der de store brannene i Amazonas-regnskogen ender opp i en ond spiral som ikke kan stanses.

Shutterstock

Amazonas-regnskogen står fortsatt i flammer. Det er ikke bare et problem for fauna og flora i regnskogen, og de menneskene som lever der.

For hvis skogryddingen fortsetter, opplever vi snart et såkalt vippepunkt i regnskogens økosystem, som fører til en voldsom skogdød, mener brasilianske klimaforskere.

Forskernes «vippepunkt» definerer smerteterskelen i Amazonas. Det er der regnskogen begynner å endre karakter.

I 2005, 2010 og 2015–16 var Amazonas rammet av tørke. I 2009, 2012 og i 2014 var det derimot store oversvømmelser. De bemerkelsesverdige svingningene i været er en indikasjon på at vi nærmer oss et vippepunkt. Og årsaken den voldsomme skogryddingen i de siste tiårene, påpeker forskerne.

Når trærne felles og brennes, tørker regnskogen ut, og det blir mindre regn. Det gir andre trær dårligere livsvilkår. Dermed fjerner trærne mindre karbondioksid fra atmosfæren, og de produserer mindre oksygen. Tørken blir lengre, og den akselereres av at temperaturen allerede stiger på grunn av klimaendringene.

Og slik fortsetter den brennbare sirkelen mot skogdød i Amazonas, konkluderer forskerne.

Regnskogens smerteterskel

Hvis 20–25 prosent av regnskogen bli ryddet og brent, gjør det at økosystemet «tipper». Den østlige, sørlige og sentrale delen av Amazonas da ikke lenger karakteriseres som «skog», mener forskerne.

Hvis 40 prosent av regnskogen rammes, medfører det at den østlige, sørlige og sentrale del av Amazonas blir til savanne.

Inntil videre har opp mot 17 prosent av Amazonas blitt ryddet eller brent.

Hvor lenge skogryddingen fortsetter, er ikke kjent.

Men den brasilianske presidenten sa i begynnelsen av august at skogryddingen ville fortsette. Målet er produksjon av soyabønner og storfekjøtt.

Artikkelen fortsetter etter bildene.

De massive skogbrannene i Amazonas har fått G7-landene til å tilby Brasil en «skogbrannpakke».

Førstehjelpen til «verdens lunger» lyder på 20 millioner euro, om lag 200 millioner kroner. Et tilbud som presidenten i Brasil inntil videre har avslått.

Målinger fra Europa-kommisjonens satellittprogram, CAMS, viser at antallet skogbranner i Amazonas holder på å avta.