ANFC
malet hornhaj

Forskere finner merkelig haiart med jeksler som ligner våre

Haiarten, som ble funnet hundrevis av meter under havet nord for Australia, ligner mest på utdødde haier vi kjenner fra fossiler.

Det er ikke hver dag man finner en ny haiart. Og det er ikke hver dag man finner en ny haiart med et uvanlig sett med jeksler.

Men det er nettopp det forskere ved Australian National Fish Collection (ANFC), som er en del av den australske forskningsetaten CSIRO, har gjort.

Det de først trodde var arten Heterodontus zebra, viste seg å være en ny art.

Den nye arten har fått navnet Heterodontus marshallae og er beskrevet i en forskningsartikkel i tidsskriftet Diversity.

Den tilhører ordenen oksehodehaier, Heterodontiformes, som blant annet kjennetegnes av hornlignende valker over øynene.

«Begge artene er bleke og har 22 mørkebrune bånd og sadler. Men de har små forskjeller i markeringene på snuten og under gjellespaltene. Eggeskallene er også forskjellige», sier professor Will White ved ANFC i en pressemelding.

«Til tross for at de ser veldig like ut, er Heterodontus marshallae genetisk sett nærmere beslektet med Port Jackson-haien, Heterodontus portusjacksoni.»

Men mens den andre haien lever på grunnere vann i Indonesia og så langt nord som Japan, lever den nyoppdagede arten utenfor det nordvestlige Australia på 125 til 230 meters dyp.

malet hornhaj tænder

Her ser vi den øvre (t.v.) og nedre (t.h.) raden med tenner hos den nyoppdagede arten. Foran har den de vanlige spisse haitennene som vi kjenner fra andre arter, men bak har den flate jeksler som den kan bruke til å knuse skalldyr med.

© ANFC

Merkelig tannsett

Denne gruppen av haier har et unikt tannsett.

Fremst har de vanlige haitenner, men bak sitter det rader med jeksler som ligner på våre. Ingen andre haier har slike tenner.

Jekslene gjør at haiene har stor kjeve i forhold til hodeskallen. Tannsettet gjør at de kan spise bløtdyr, men også knuse krepsdyr med jekslene.

Det var i november 2022 forskere – på tokt i Gascoyne havpark i Vest-Australia om bord på forskningsfartøyet Investigator – bekreftet at det var snakk om en ny art.

De hadde allerede undersøkt seks hunner og et eggehylster, noe som tydet på at de var på sporet av en ny art.

Men siden hannene hos hver art har ulike ytre forplantningsorganer, var det først etter å ha undersøkt den 53 centimeter lange hannen de kunne fastslå det.

Oksehodehaier er interessante for marinbiologer fordi de er svært forskjellige fra andre haier.

«Denne haiordenen ligner fossiler av for lengst utdødde haier med lignende morfologiske trekk, blant annet pigger. Men vi vet nå at de ikke er nær beslektet», sier forsker Helen O’Neill fra ANFC i pressemeldingen.