Avalance

Skreddøden lurer i fjellet

Hvert år krever fjellene sine ofre, når en dyne av snø dundrer ned fra høydene og valser ned alt foran seg. Snøskred starter når tunge snølag på toppen mister festet i gamle lag under.

Det er ikke for ingenting at snøskred er kjent som Den hvite død.

Når et buldrende hav av snø velter nedover fjellsiden, sluker det alt på sin vei: stein, småtrær – og mennesker.

Fanget i en luftlomme i den komprimerte snøen hard som sement, kan en uheldig skiløper ikke gjøre annet enn å håpe på at hjelpen er på vei. For luften varer ikke evig i snømonsterets nådeløse buk.

Med det bildet i mente kan det være en god ide å utvise påpasselighet hvis du er typen som liker å bevege deg utenfor de merkede løypene. Særlig hvis spesielle værforhold har vært inne og forrykket den hårfine balansen som normalt fester snømassene til fjellsiden.

Et skred oppstår mellom snølag

Snøen ligger grunnlggende sett i to lag.

Nederst mot berget finnes den tunge, pakkede snøen som har ligget lenge, og øverst ligger et – også tungt – lag av relativt nyfalt snø.

Øverste lag har under normale omstendigheter et godt feste i den gamle snøen, og de to lagene danner et solid fundament for skiløperne.

Problemet oppstår når det nederste laget ikke har den massen som normalt er tilfellet – hvis det f.eks. ikke har snødd som mye som normalt – og det faller en tung dyne av nysnø oppå det gamle laget.

Stabil snø består av to tunge og tettpakkede lag over hverandre. Ustabil snø forekommer når det øverste laget pluteslig blir tyngre.

Vinner tyngdekraften, oppstår det et skred

Om snøen blir liggende er en kamp mellom to naturkrefter: tyngdekraft versus friksjon.

Fordi snøen ligger i en skråning, trekker tyngdekraften i sakens natur i snøen, og den har størst effekt på nysnø, som ennå ikke har pakket seg.

Det nederste snølaget har feste i berget, mens den eneste kraften som holder på det øverste laget, er friksjonen (gnidningsmotstanden) mellom de to snølagene.

Skredrisikoen er høy når ...

Når det øverste laget plutselig blir relativt mye tyngre, utfordres friksjonskraften, og det kan til og med oppstå et tredje, svakere lag av puddersnø mellom bunn og topp.

I en slik situasjon kan selv den minste endring forårsake et skred.

Det europeiske skredvarslingssystemet er delt inn i fem kategorier: Lav, moderat, betydelig, høy og svært høy risiko.

© European Avalanche Warning Services

En skiløper eller snøscooter som forviller seg ut på nysnøen, kan være nettopp den ekstra veksten som skal til for å utløse et skred.

Skiløpere som bevisst søker jomfruelig nysnø offpiste, kan derfor raskt komme til å befinne seg midt i et skred.

Les også:

Fjell

Mount Everest kan ha skrumpet

13 minutter
Fjell

Derfor dreper høye fjell

4 minutter
Fjell

Hvor måler man et fjell fra?

0 minutter

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!