Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Etna
Naturen - Fjell

Kan fjell skyte i været på et blunk?

Jeg har lest at fjell dannes og vokser noen centimeter i året når to kontinentalplater støter sammen. Men kan et fjell også skyte opp av ingenting på et blunk?

De fleste fjellene er skapt som følge av et sammenstøt mellom to av Jordens såkalte tektoniske plater. Hvis begge platene har et kontinent øverst, presses de opp og blir langstrakte fjellkjeder fordi kontinentene er for lette til å synke ned i den dypere og tyngre delen av Jorden.

Det skjer blant annet i Himalaya, verdens høyeste fjellkjede, der det indiske subkontinentet de siste 50 millioner årene har presset mot det eurasiske kontinentet. Slike fjell vokser svært langsomt. Da Himalaya hadde størst fart, vokste fjellkjeden trolig bare en og en halv centimeter i året.

Fjell kan også dannes i et vulkanutbrudd. Vulkaner oppstår enten der én kontinentalplate dukker ned under en annen, slik det for eksempel er mange steder rundt stillehavs-platen, eller ved såkalte hotspoter midt på platene som ved øygruppen Hawaii. Skjer det et vulkanutbrudd, kan det dannes fjell på dager eller måneder.

Slike fjell blir ikke så høye som Himalaya. Når noen vulkaner likevel er temmelig høye, eksempelvis Andesfjellene som når opp i over 6000 meter, skyldes det at de er resultatet av gjentatte utbrudd over lang tid.

Les også:

Fjell

Hvorfor er det bare høye fjell i Himalaya?

2 minutter
Fjell

Den hvite død lurer i fjellene

11 minutter
Fjell

Finnes det fjell under havet?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul