Kan fjell skyte i været på et blunk?

Jeg har lest at fjell dannes og vokser noen centimeter i året når to kontinentalplater støter sammen. Men kan et fjell også skyte opp av ingenting på et blunk?

Etna

De fleste fjellene er skapt som følge av et sammenstøt mellom to av Jordens såkalte tektoniske plater. Hvis begge platene har et kontinent øverst, presses de opp og blir langstrakte fjellkjeder fordi kontinentene er for lette til å synke ned i den dypere og tyngre delen av Jorden.

Det skjer blant annet i Himalaya, verdens høyeste fjellkjede, der det indiske subkontinentet de siste 50 millioner årene har presset mot det eurasiske kontinentet. Slike fjell vokser svært langsomt. Da Himalaya hadde størst fart, vokste fjellkjeden trolig bare en og en halv centimeter i året.

Fjell kan også dannes i et vulkanutbrudd. Vulkaner oppstår enten der én kontinentalplate dukker ned under en annen, slik det for eksempel er mange steder rundt stillehavs-platen, eller ved såkalte hotspoter midt på platene som ved øygruppen Hawaii. Skjer det et vulkanutbrudd, kan det dannes fjell på dager eller måneder.

Slike fjell blir ikke så høye som Himalaya. Når noen vulkaner likevel er temmelig høye, eksempelvis Andesfjellene som når opp i over 6000 meter, skyldes det at de er resultatet av gjentatte utbrudd over lang tid.