Hvorfor er noen fjelltopper flate?

Ikke alle fjell ender i spisse tinder. Monte Roraima er et såkalt flatberg, og årsaken er at det en gang var landoverflate.

Den flate toppen på Monte Roraima

Toppen av Monte Roraima er flat fordi den består av restene av en landoverflate som ble skjøvet opp av geologiske krefter for 180 millioner år siden.

© GETTY IMAGES / Robert Harding

Monte Roraima i Venezuela er et av de mest berømte eksemplene på det geologene kaller et flatberg, med flat topp og loddrette sider.

På det lokale språket kalles fjelltypen «tepui», gudenes hus, og Monte Roraima er slett ikke det eneste.

Roraima og de andre flatbergene i regionen er erosjonsrester, noe som vil si at de rager opp i landskapet fordi materialet rundt dem er erodert bort.

400 meters loddrett fall til alle sider

Roraima er det største i sitt slag i Sør-Amerika, med en topp som dekker et areal på 31 km2 og et loddrett fall på 400 meter på alle sider.

Toppen av dette fjellet er hele 2800 meter over havet.

© Shutterstock

Toppen er flat fordi den består av tidligere landoverflate, som ble skjøvet i været da Sør-Amerika brakk av fra det afrikanske kontinentet for om lag 180 millioner år siden.

Fjellet er en stor turistattraksjon. Selv om de bratte sidene gjør mye av fjellet uframkommelig, er det mulig å gå opp til toppen via en naturlig rampe.