Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen - Fjell

Hvorfor er det bare høye fjell i Himalaya?

Fjellene i Himalaya er dannet fordi den indiske kontinentalplaten har flyttet seg nordover de siste 70–80 millioner årene. For omtrent 50 millioner år siden traff den kanten på den eurasiske kontinentalplaten, og da ble fjellene presset opp på samme måte som hvis man skyver to flak myk leire mot hverandre mens de ligger på en bordplate. Himalaya er i geologisk forstand en ung fjellkjede som ennå ikke er ferdig. Det er en av årsakene til at fjellene nettopp der er så høye. Alle som er over 7000 meter høye, ligger i området der de to kontinentalplatene treffer hverandre.

Fjellene i Himalaya er dannet fordi den indiske kontinentalplaten har flyttet seg nordover de siste 70–80 millioner årene. For omtrent 50 millioner år siden traff den kanten på den eurasiske kontinentalplaten, og da ble fjellene presset opp på samme måte som hvis man skyver to flak myk leire mot hverandre mens de ligger på en bordplate. Himalaya er i geologisk forstand en ung fjellkjede som ennå ikke er ferdig. Det er en av årsakene til at fjellene nettopp der er så høye. Alle som er over 7000 meter høye, ligger i området der de to kontinentalplatene treffer hverandre. Daglig fortsetter den indiske platen å flytte seg nordover med en hastighet på rundt fem centimeter årlig, noe som betyr at fjellene i Himalaya er i fortsatt vekst. Geologene mener at Indias stadige bevegelse og det varige sammenstøtet med den eurasiske kontinentalplaten får Himalaya til å heve seg med fem millimeter per år. Vinden og værets naturlige påvirkning forårsaker en slitasje på mellom to og tre millimeter hvert år. Netto blir resultatet at fjellkjeden fortsetter å strekke seg stadig høyere. Andre høye fjellkjeder, blant annet Andesfjellene i Sør-Amerika og Alpene i Europa, er også forholdsvis unge og har ikke rukket å bli slitt ned i samme omfang som gamle fjellkjeder, for eksempel Appalachene i Nord-Amerika og fjellene her i landet. Her har mange millioner års erosjon vært sterkt medvirkende til at høyden på fjellene er langt mer beskjeden.

Les også:

Fjell

Skal du på skiferie? Den hvite død lurer i fjellene

9 minutter
Etna
Fjell

Kan fjell skyte i været på et blunk?

0 minutter
Fjell

Finnes det fjell under havet?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul