Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen - Fjell

Hvordan er Ayers Rock i Australia blitt dannet?

Hvor gammel er Ayers Rock? Hvordan ble den dannet? Hvorfor skinner den rødt?

Ayers Rock i Australia blir kalt verdens største stein, og med en omkrets på åtte kilometer er den da også enorm: På den lengste siden er den nesten fire kilometer lang, og på toppen av fjellet, 340 meter oppe, kan vi skue ut over et vidstrakt busklandskap. På avstand virker den glatt som en strandstein, men navn som Kenguruhalen og Hjernen antyder at fjellet er rikt på former og fordypninger. For mellom 600 og 900 millioner år siden lå det midt i Australia et stort hav der det ble avleiret et over seks kilometer tykt lag av leire, sandstein og grus. Etter hvert hevet havbunnen seg, for så å bli presset sammen fra siden slik at avleiringene til slutt foldet seg opp i en fjellkjede. Siden da har vind og vær slitt på fjellene, slik det skjer den dag i dag overalt på Jorden. Med tiden blir fjellene slipt helt ned, og de enorme mengdene av sliperester som dannes i tidens løp, kan legge seg utover som flate sletter. Det ser vi for eksempel på Posletten sør for Alpene, et område som den gamle australske fjellkjeden godt kan sammenliknes med. For cirka 500 millioner år siden var fjellkjeden slipt ned, og nedbrytningsproduktene hadde lagt seg i en senkning som etter hvert ble fylt opp og dannet en stor slette. Det er disse sedimentene Ayers Rock består av. Gjennom millioner av år ble sedimentene på sletten stadig hardere, og for 370 millioner år siden begynte også disse sedimentene å bli foldet opp til en ny fjellkjede der lagene endte med å stå nesten vertikalt. Siden begynnelsen av Jordens middelalder for 245 millioner år siden har vind og vær slipt vekk fjellkjeden slik at bare Ayers Rock og noen mindre fjelltopper er igjen av de opprinnelige fjellene. Særlig i lyset fra kveldsolen skinner Ayers Rock rødt. Det skyldes et tynt belegg av rust som er forvitret ut av sanden og har lagt seg som et ganske tynt lag på overflaten av fjellet.

Les også:

Ayers rock
Naturen

Er Ayers Rock i Australia bare en diger stein?

1 minutt
Fjell

Finnes det fjell under havet?

0 minutter
Fjell

Hvorfor er det bare høye fjell i Himalaya?

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul