Det som overrasket utforskerne mest ved oppdagelsen, var den kjempestore, uberørte urskogen som spredte seg ut over mesteparten av bunnen av jordfallshullet. Her kunne ekspedisjonslederen Chen Lixin fra Det kinesiske akademiet for geovitenskap fortelle om trær på opptil førti meters høyde, og planter som gikk utforskerne opp til skuldrene.
«Jeg vil ikke bli overrasket over å finne dyrearter i disse hulene som aldri før har vært beskrevet av vitenskapen», forteller Lixin til Live Science.
Forskerne er først nå i gang med å kartlegge hvilke planter og dyr som kan befinne seg i urskogens dyp, og hvilket mikroøkosystem som kan gjemme seg der.
Jordfallshull er vanlige i Kina
Gigantiske jordfallshull er hverdagskost i Kina, og det nåværende hullet er bare nummer 30 funnet i Guangxi-regionen. De geologiske forholdene i landet gjør at det lett dannes hulrom. Faktisk er Kina hjemsted for verdens største jordfallshull, som er 640 meter dypt, 610 meter langt og 536 meter bredt.
Gigantiske jordfallshull er så vanlige i Kina at de på mandarin kalles tiankeng, som lettest kan oversettes til «himmelgraver» eller «himmelhull».
De ideelle jordfallshullforholdene i regionen skyldes det man i topografien kaller karstlandskaper, som er dannet ved oppløsninger av kalkbergarter i områder med mye regn. Oppløsningen skyldes regnvannets høye innhold av karbondioksid, som angriper kalksteins revner og sprekker.
Når regnvannet flyter ned gjennom sprekker i fjellet, utvides tunneler og hulrom sakte, men sikkert. Over tid blir disse hulrommene så store at taket kollapser og skaper innstyrtninger i fjellsiden som åpner opp for de gigantiske jordfallshullene.
Det som gjør det nyoppdagede jordfallshullet unikt, er at det er så dypt, men fortsatt så perfekt formet at rikelige mengder lys og vann kan finne veien ned til bunnen, der store trær og planter kan vokse og gi liv til ulike dyrearter.
Formasjonene i Guangxi-regionen – med jordfallshull, steinsøyler og naturlige broer – er så unike at de har kommet på UNESCOs Verdensarvsliste og derfor fredet.