Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Underwater mountains
Naturen - Fjell

Fjellkjede under Atlanterhavet kartlagt

En undersjøisk fjellkjede har fjell med flate topper.

Sør i Atlanterhavet nesten 2000 kilometer sørvest for Afrika har noen forskere ved Scripps Institution of Oceanography kartlagt en fjellkjede som før bare var kjent fra satellittfotografier – og der det høyeste fjellet rager 4500 meter opp over havbunnen.

Den kartlagte fjellkjeden kjennetegnes av fjell med flate topper og ekstremt bratte fjellsider. Det er flere grunner til at forskerne er interessert i de undersjøiske fjellkjedene.

For det første kan grundigere undersøkelser av fjellenes geologiske sammensetning fortelle mye om Jordens indre, og for det andre har det vist seg at fjellkjeden har stor innvirkning på økosystemene i området.

Imidlertid har arbeidet med å kartlegge de undersjøiske fjellene i verden så vidt begynt. Overvåkingssatellitter har til nå funnet 13 000 fjell, men ifølge forskerne ved Scripps Institution of Oceanography finnes det trolig mer enn 100 000 undersjøiske fjell med en høyde som overstiger 1000 meter,

Les også:

Fjell

Finnes det fjell under havet?

0 minutter
Fjell

Den hvite død lurer i fjellene

11 minutter
Etna
Fjell

Kan fjell skyte i været på et blunk?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul