James Gathany, CDC/Wikimedia Commons
tigermyg

Farlig mygg sprer seg i Europa

EUs smittevernbyrå advarer mot en farlig mygg som sprer seg over store deler av Europa – og den beveger seg nordover. Den har med seg en rekke sykdommer, for eksempel zikafeber.

Sommeren er ofte forbundet med lange kvelder på terrassen og åpne vinduer når du skal sove. Men den kan også være forbundet med en svak summing rundt ørene og kløende røde flekker på armer og bein.

I Nord-Europa kan husmyggen være en plage om sommeren, men selv om et myggstikk kan være irriterende, er det heldigvis ikke farlig.

Slik er det ikke i flere søramerikanske og asiatiske land, der mygg kan være bærere av virus som kan gi sykdom. Og nå er denne trusselen i ferd med å spre seg til flere deler av Europa.

Det sier EUs smittevernbyrå ECDC, som tidligere i sommer advarte mot myggbårne virus i flere europeiske land.

Kan bære mer enn tjue forskjellige sykdommer

Synderen er den såkalte asiatiske tigermyggen, Aedes albopictus, som er omtrent like stor som en vanlig mygg, men har hvite striper på kroppen.

Spredningen skyldes klimaendringene i Europa, som gir lengre og varmere somre, mer ekstremvær, flere hetebølger og kortere og varmere vintre, noe som skaper ideelle forhold for tigermyggen.

I motsetning til vanlig mygg, som er mest aktiv om kvelden og natten, stikker tigermyggen også om dagen. Og den kan være bærer av tropiske sykdommer som zikafeber, denguefeber, chikungunyafeber og vestnilfeber.

Ifølge ECDC kan tigermygg være bærer av mer enn tjue forskjellige sykdommer, og flere av dem kan være dødelige.

tigermyg europa kort

Kartet viser tigermyggens utbredelse per 30. mai 2023. I de røde områdene har myggen etablert seg, mens den er observert i de gule områdene. De grønne områdene er steder der myggen er fraværende. ECDC opplyser imidlertid at dette bare er et øyeblikksbilde, og at myggen nå er observert i flere av de grønne områdene.

© ECDC

Tigermyggen er ikke fremmed i Europa, og den hadde etablert seg i 8 land og 114 regioner i 2013. Tall for 2023 viser at den nå har etablert seg i 13 europeiske land og 337 regioner.

Selv om land som Italia og Hellas er hardest rammet, har myggen spredt seg til deler av Frankrike og Sør-Tyskland.

Tigermygg har også blitt observert hos oss, men den har ikke etablert seg her. Det viser imidlertid at myggen er på vandring nordover, melder ECDC.

ECDC advarer også om at myggarten Aedes aegypti, som også bærer sykdom, har etablert seg på Kypros siden 2022 og kan fortsette å spre seg til andre europeiske land.

ECDC oppfordrer om å dekke seg til og bruke myggmiddel og myggnett hvis man reiser i områder med risiko for tigermygg. Hvis du får feber eller andre symptomer, bør du kontakte lege umiddelbart, sier byrået.