Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Er Ayers Rock i Australia bare en diger stein?

Jeg har alltid trodd at Ayers Rock er en diger stein, men nå hører jeg at den er en del av et geologisk lag. Er det riktig?

Shutterstock

Ayers Rock, eller Uluru, som den kalles nå, har en kompleks geologisk forhistorie. Tidligere ble Uluru ansett for å være verdens største frittstående stein, men det har vist seg at den faktisk er forankret så dypt som 6000 meter nede i grunnen.

For rundt 550 millioner år siden lå det en fjellkjede av granitt, Petermann Ranges, vest for våre dagers Uluru. Denne fjellkjeden eroderte langsomt, og vann førte store mengder sedimenter, hovedsakelig sand, østover. Sedimentene fikk til slutt en tykkelse på flere tusen meter. For cirka 500 millioner år siden ble området oversvømt av et hav.

Med tiden presset havsedimenter sanden fra Petermann Ranges sammen til en slags sandstein som ble kalt arkose. Men havet forsvant etter hvert, og samtidig ble sandsteinen foldet og vridd av sterke geologiske krefter, slik at det geologiske laget som i dag utgjør Uluru, kom til å stå på høykant. Vind og vær har med tiden fjernet lag på lag av landskapet. Men fordi sandsteinen som senere ble til Uluru, var massiv og sprekkfri, eroderte den ikke like raskt og stikker derfor opp.

I dag hever Uluru seg 348 meter over sanden i Simpsonørkenen. Sett ovenfra er den opprinnelige 550 millioner år gamle lagdelingen tydelig å se. Den blir ytterligere fremhevet ved at regnet strømmer ned langs de dype furene og huler dem ut.

Les også:

Fjell

Hvordan er Ayers Rock i Australia blitt dannet?

0 minutter
Naturen

Sånn oppsto Uluru

2 minutter
Naturkatastrofer

Forskere oppklarer 100 år gammelt meteormysterium

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul