Ekstreme oversvømmelser: Krokodiller inntar gatene i Australia

På en uke har det falt mer vann over det nordlige Australia enn vi får på et helt år i Norge. Regnet har forvandlet gatene til elver med krokodiller, slanger og giftig kloakk. De ekstreme mengdene regn er antagelig en konsekvens av at global oppvarming forsterker naturens voldsomme krefter.

Monsunregnet er ekstra kraftig i Nord-Australia i år, og mange hjem har blitt oversvømmet. Flere innbyggere har sett krokodiller og slanger i de oversvømte gatene. Her en ferskvannskrokodille som har kravlet opp i et tre i byen Townsville.

© Facebook

«Krokodille i innkjørsel hjemme hos faren min – ikke gå i vannet!» Det skrev Erin Hahn da hun på søndag delte et bilde på Facebook av en mørk innkjørsel med silhuetten av en krokodille som har kurs mot farens hus.

Mange innbyggere i delstaten Queensland er nå rammet av de ekstreme mengdene nedbør i området i de siste dagene.

Statsministeren i delstaten, Annastacia Palaszczuk, har utropt byen Townsville til et katastrofeområde. De ikke har opplevd noe lignende på 100 år.

To meter regn på en uke

I byen Bluewater har det gjennom sju dager falt 1,8 meter vann – altså betydelig mer enn gjennomsnittet for Norge for et helt år.

I Townsville er opptil 20 000 personer i fare for å bli rammet av vannmassene, mener myndighetene. Vannet strømmer over demningene, og gatene ser ut som elver. Innbyggerne nå lever med risiko for å støte på krokodiller, slanger og giftig kloakk i nabolaget.

Ustabile luftlag gir ekstreme mengder regn

Det nordlige Queensland har et tropisk klima og har derfor monsunregn fra desember til april.

– De voldsomme værforholdene Australia opplever, er en naturlig konsekvens av klodens sirkulasjon. Luft fra den sørlige og nordlige halvkulen møtes ved konvergenssonen, som for tiden befinner seg rett over det nordlige Australia.

Det sier klimaforsker Martin Stendel fra Danmarks Meteorologiske Institut, DMI.

©

Vindenes møtested gir våt sommer og tørr vinter

  • Passatvinder fra den nordlige og sørlige halvkulen beveger seg mot ekvator. De møtes ved den intertropiske konvergenssonen, der luftstrømmene stiger til vers.
  • Når den sørlige halvkulen har sommer, ligger konvergenssonen sør for ekvator (blå linje). Når det er sommer på den nordlige halvkulen, ligger konvergenssonen lenger mot nord (rød linje).
  • Under sommermonsunen føres fuktig luft fra havene inn over land og skaper kraftig regn og tordenvær. Under vintermonsunen er landet tørt. Det nordlige Australia får derfor regnvær fra desember til april, mens det i juli og august nesten ikke er nedbør.

Monsunregnet er ikke av samme styrke hvert år, og i år har den vært ekstra kraftig, fordi den sammenfaller et annet naturfenomen – den såkalte Madden-Julian-oscilleringen. Det er lavtrykk som beveger seg langs ekvator fra vest til øst og gjør lagene i atmosfæren mindre stabile.

– Queensland er rammet av både sommermonsunen og den aktive fasen av Madden-Julian-oscilleringen, som begge forstyrrer atmosfæren over området. Derfor faller det ekstreme mengder regn, sier Martin Stendel.

Global oppvarming forsterker naturens krefter

Klimaendringene har ikke noen direkte innflytelse på de værsystemene som allerede finnes i atmosfæren, og som hvert år fører til monsunregn. Men den globale oppvarmingen bidrar til at det kan falle enda større mengder vann.

– Havene er varmere enn de var for 30 år siden. Det innebærer at fordampingen er større enn før. Samtidig kan varm luft ta opp mer vanndamp.

– Monsunen har kommet til et veldig varmt kontinent. Når det fordampede vannet kondenserer til skyer, blir atmosfæren ustabil, og de enorme mengdene vann faller som regn, sier Stendel.