Dykkere finner rekordlang undervannsgrotte

Utforskningen av det gigantiske Sac Actun-hulesystemet avslørte en forbindelse til et annet hulesystem.

© Gran Acuífero Maya Project

Ti måneder med utforskning av et hulesystem i det østlige Mexico har nå båret frukt for en ekspedisjon ledet av Robert Schmittner fra forskningssenteret Gran Acuífero Maya.

Målet for dykkerne var å finne en forbindelse mellom det store hulesystemet Sac Actun og det mindre systemet Dos Ojos – og det klarte de.

Lett i 14 år

Hittil har de to hulesystemene blitt betraktet som atskilt, for mange andre har lett forgjeves etter en forbindelse – også Robert Schmittner. Han har utforsket Sac Actun i 14 år og har tidligere funnet steder der de to systemene var skilt av mindre enn en meter.

Sac Actun var før dette målt til å være over 263 kilometer lang, men nå kan vi legge til de 84 kilometrene i Dos Ojos-systemet.

Resultatet, 347 kilometer, er verdens lengste undervannsgrotte.

Levninger fra mayaene

I det vidt forgreinede hulesystemet finnes det mange oversvømte tunneler og store grotter som bare delvis er fylt av vann.

For arkeologer er hulesystemene i det østlige Mexico en nesten uuttømmelig skattkiste. Hulene inneholder utallige levninger etter mayafolket, som i noen tilfeller er 3000 år gamle. Blant funnene er det for eksempel keramikk og gudemasker.

Flere av mayaenes byer har stått på jordfallshull og er derfor sunket ned i undervannssystemet. I tillegg til levninger fra gamle sivilisasjoner har dykkerne funnet knokler fra utdøde dyr som levde under forrige istid.

Det vrimler av undervannsgrotter i Mexico

347 kilometer med ganger gjør Sac Actun til verdens lengste undervannsgrotte.

358 hulesystemer på i alt 1400 kilometer finnes bare i det østlige Mexico.