Både Norge, Sverige og Danmark er rammet av uværet Hans – og særlig Norge er hardt rammet av omfattende oversvømmelser og jordskred.
En del av forklaringen er de norske fjellene.
Det forteller Ole Mark, innovasjonssjef i Krüger, et miljøselskap som spesialiserer seg på vannbehandling. Mark er en ledende ekspert på klimatilpasning og flom.
«Norge er rammet av nedbør på rundt 100–120 millimeter i døgnet, noe som betyr at bakken blir mettet av vann. Samtidig gjør de norske fjellene med bratte, harde fjellsider, at vannet samler seg som i en trakt og ledes nedover elvene med stor kraft», forklarer han.
«Hvis det faller like mye regn i Danmark, får det ikke de samme konsekvensene, siden det er så flatt der. Det må komme opptil 15 millimeter på 30 minutter for at det skal bli oversvømmelse i Danmark.»
Kraftig regn forårsaker jordskred
I flere dager har områder i både Norge og Sverige vært rammet av voldsomt uvær, med vind og kraftig regn.
I Norge har hele hus blitt tatt av de enorme vannmassene. Samtidig har det gått flere jordskred som har tvunget folk til å forlate hjemmene sine.
Se hvordan vannmassene tok med seg en hytte:
Ifølge Ole Mark er de bratte fjellsidene også en del av forklaringen på de voldsomme jordskredene som har fulgt i kjølvannet av nedbøren:
Når de øverste jordlagene i en skråning utsettes for store mengder regn, blir de tyngre etter hvert som vannet fyller opp små hulrom i jordsmonnet.
De blir jorden til en flytende, ustabil masse som sklir nedover skråninger og fjellsider.
«På den måten er skredfaren i Norge helt annerledes enn i for eksempel Danmark. Men det er utrolig vanskelig å forutsi skred, for det avhenger også av jordsmonnets sammensetning i et gitt område», forklarer han.
Slik oppstår et jordskred
I Nord-Europa oppstår jordskred vanligvis etter kraftig nedbør. Regnet fyller bakken med vann og gjør den ustabil. Når jorden har revet seg løs, gjør tyngdekraften resten av jobben.

Regnet trekker ned i det øverste jordlaget og fyller opp små hulrom med vann. Disse hulrommene finnes naturlig mellom partiklene som utgjør jordsmonnet.

Vann gjør jordlagene tyngre. Det svekker bindekreftene i jordsmonnet og får jorden til å skli ut.

Tyngdekraften skaper en dominoeffekt der skredet øker i styrke og tar med seg alt fra steiner til trær før det når bunnen.
Sverige har også vært plaget av uværet i flere dager, men ifølge Ole Mark har uværet i større grad lagt seg over Norge og Danmark, og derfor har Sverige sluppet noe billigere unna.
Han påpeker også at det er mye som gjenstår når det gjelder klimatilpasningstiltak som kan beskytte byer og infrastruktur i Norge.
«Myndighetene har rett og slett vært for sent ute med kartlegging og tiltak når det gjelder flom», sier han.
«De har begynt, men det er et langsiktig arbeid som vil ta mange år.»