Ingo Arndt/Nature Picture Library
Bi mæsker sig i pollen

Biene arbeider til felles beste

De lager klynger rundt dronningen, frakter fjell av pollen og bekjemper vepser med varme. Biene er mestere i iherdighet og samarbeid.

Bier dekker inngangen

Når biene har funnet et sted å bo, danner en sverm av arbeidsbier en langstrakt klynge foran inngangen. Klyngen skjermer mot varme utenfra slik at temperaturen i reiret holder seg passe lav, for å beskytte honningen og kolonien.

Ingo Arndt/Nature Picture Library

Pollen kleber seg til kropp som sykkelvesker

Bier lever av nektar, men pollen er livsviktig næring for larvene. Pollen kleber seg til bienes pels når de besøker blomstene, og setter seg blant annet som små sykkelvesker langs bakbeina. Fargen avslører hvilke blomster bien har besøkt.

Ingo Arndt/Nature Picture Library

Glovarm gruppeklem dreper veps

Når en fiende som en stor veps forviller seg inn i reiret, går biene til angrep ved å heve kroppsvarmen til rett under grensen for det de kan tåle. Deretter klamrer de seg til vepsen slik at den dør av heteslag.

Ingo Arndt/Nature Picture Library

Arbeidere svetter voks fra bakkroppen

Unge bier svetter voks fra kjertler på undersiden av bakkroppen og bruker den til å bygge opp sekskantede celler. Biene tygger voksen selv – eller får hjelp fra en nabobie – helt til voksen får en leiraktig konsistens og er lett å forme.

Ingo Arndt/Nature Picture Library

Arbeidslag av bier suger vann for å holde boet avkjølt

Arbeidsbier har ulike roller. Noen gjør rent, andre driver byggearbeid eller pleier larver, noen samler nektar eller fungerer som speidere. Her fyller en gruppe vannhentere tanken før de flyr tilbake til reiret for å levere luftavkjøliing ved å smøre vanndråper på cellene med larver.

Ingo Arndt/Nature Picture Library

Honning får bier til å tigge

Biene registrerer viktige opplysninger gjennom øyne, følehorn og ulike sensorer. Ofte frakter arbeiderbien honning videre til kollegaer som sender den videre til cellene, men her tigger en – kanskje utmattet – bie om honning fra en annen.

Ingo Arndt/Nature Picture Library

Bein danner lange girlandere

Når bier undersøker en ny koloni eller reparerer en gammel, danner de en girlander med beina. Forskere kjenner fortsatt ikke forklaringen. Kanskje danner de et hengende stillas for lettere å utføre arbeidet. Kanskje bruker de formasjonen til å måle avstander.

Ingo Arndt/Nature Picture Library

Arbeidere står på hodet for å inspisere celler

En del av arbeidsbienes oppgaver er å inspisere celler slik at de er ryddet til bruk, eller å frakte næring til celler med nye larver. Først får larvene dronninggelé, en slags fôrsaft fylt med protein, senere en blanding av nektar og pollen.

Ingo Arndt/Nature Picture Library

Arbeidsbier bygger bolig i trestamme

Etter at speiderbier har funnet et passende nytt sted til kolonien, går arbeidsbier straks i gang med byggingen. Sekskantformen gir den mest effektive måten å utnytte både plass og voks på. Her har biene arbeidet i omtrent fire uker.

Ingo Arndt/Nature Picture Library