Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bakterier trives i verdens mest fiendtlige miljøer

På jorda finnes ekstreme miljøer som ville knekke selv de tøffeste og mest velutstyrte eventyrere. Men for verdens mest hardføre liv – bakterier – er verken intens stråling, manglende oksygen eller etsende syre noen hindring.

Marianegropen

Bunnen av Marianegropen ligger elleve kilometer under havoverflaten, og er verdens dypeste havgrav. Trykket per cm2 er så voldsomt at det svarer til en fullvoksen elefant som står på tommelfingeren din.

Det er ikke noe sollys her, og temperaturen er like over null grader, men flere mikroorganismer bor her likevel. En forskergruppe har faktisk funnet tegn på at bunnen har mer bakterieaktivitet enn steder som ikke ligger på langt nær like dypt.

Det skyldes antagelig at organisk materiale fra døde dyr samler seg på bunnen av den traktformede graven.

Mponeng-gruven

© Bloomberg/Getty Images

Mponeng-gruven i Sør-Afrika ligger tre kilometer under overflaten og er verdens dypeste gruve. Oksygen og sollys er totalt fraværende, og i gruvegangene flyter det etsende vann. Dessuten er det opp mot 60 grader, og strålingen fra uranholdige mineraler er intens.

Bakterien Candidatus Desulforudis audaxviator utnytter det at strålingen spalter grunnvannet til radikaler, som reagerer med svovelmineraler i fjellet. Prosessen danner sulfationer som bakterien kan leve av.

Antarktis

© Shutterstock

Ørkenen i Antarktis er ikke skapt til liv. Flere måneder i året er sola totalt fraværende, temperaturen når -90 grader, og landskapet er tørt og uten næring.

Selv uten sollys og vann klarer bakterier å overleve ved å utvinne energi fra sporgasser i atmosfæren. Bakteriene kan takket være egne gener gjøre om hydrogen, kullos og karbondioksid til energi.

Les også:

Robot Marianer
Havet

Livet trives i Marianegropen

2 minutter
Miljø

Student finner opp nedbrytbar plast laget av død fisk

3 minutter
Havet

Bli med til bunnen av Marianergropen

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul