Sommertid
© NASA

Sommertid koster penger og nattesøvn

I helgen går vi over til sommertid. Hvis du synes det påvirker deg har du rett, for kroppen bruker 5 dager på venne seg til å stå opp tidligere.

20. mars 2018 av Carsten Nymann

Når er det sommertid?

Sommertid starter den siste søndagen i mars, da klokke stilles en time frem kl. 02.00. Sommertiden er over siste søndag i oktober, da vi stiller klokka en time tilbake til vintertid, også kalt normaltid.
  • 2018 – Natten mellom lørdag 24. mars og søndag 25. mars 
  • 2019 – Natten mellom lørdag 30. mars og søndag 31. mars 
  • 2020 – Natten mellom lørdag 28. mars og søndag 29. mars 
  • 2021 – Natten mellom lørdag 27. mars og søndag 28. mars 

Sommertid i Europa

EU-kommisjonen innførte i 1996 felles standarder for alle EU-land. Etter kommisjonens bestemmelser skal alle medlemsland gå over til sommertid og vintertid samtidig - den siste helgen i mars og den siste helgen i oktober.

Norge følger de samme datoene. 

Omkring 70 land verden over har sommertid og vintertid. Det er imidlertid ikke alle som følger samme datoer som EU. 

1.500.000.000 mennesker stiller hvert år klokkene en time frem om våren og går over til sommertid. De blå landene har sommertid og oransje har hatt det. De røde har aldri hatt sommertid.

Fem fakta om sommertid

Natt til søndag stiller vi klokken én time frem når vi går over til sommertid. Fenomenet ble innført for å spare strøm, men forskning viser at skiftet mellom sommer- og vintertid går ut over helsen.

  1. Menneskekroppen bruker fem dager på å venne seg til å stå opp en time tidligere. Kroppens biologiske klokke følger Solen, men når tiden stilles frem, følger Solen ikke med.

  2. Idéen med å skru tiden frem oppsto helt tilbake i 1784 da oppfinneren Benjamin Franklin ville spare på stearinlysene. Først i 1916 ble sommertiden innført i Skandinavia.

  3. En times tapt nattesøvn lyder kanskje ubetydelig, men i Canada registrerte trafikkforskere i 1992 åtte prosent økning i trafikkulykker i uken etter overgangen til sommertid.

  4. Overgangen til sommertid kostet i år 2000 investorene på de amerikanske børsene 170 000 000 000 kroner. Årsaken var søvnmangel og konsentrasjonsvansker blant de handlende.

  5. Hver amerikaner bruker ifølge en undersøkelse 20 minutter på å stille alle klokkene én time frem. Fenomenet koster samfunnet 10 milliarder kroner i tapt omsetning og arbeidstid.

Skal klokken frem eller tilbake?

Skal klokken stilles frem eller tilbake når vi skifter til sommertid?

En klassisk huskeregel gjelder hagemøbler: Om sommeren skal de hentes FREM – om vinteren settes de TILBAKE.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: