Sommertid koster penger og nattesøvn

I helgen går vi over til sommertid. Hvis du synes det påvirker deg har du rett, for kroppen bruker 5 dager på venne seg til å stå opp tidligere.

Elijah Hiett/Unsplash

Når er det sommertid?

Sommertid starter den siste søndagen i mars, da klokke stilles en time frem kl. 02.00. Sommertiden er over siste søndag i oktober, da vi stiller klokka en time tilbake til vintertid, også kalt normaltid.

  • 2019 – Natten mellom lørdag 30. mars og søndag 31. mars
  • 2020 – Natten mellom lørdag 28. mars og søndag 29. mars
  • 2021 – Natten mellom lørdag 27. mars og søndag 28. mars

Det blir kanskje slutt på sommertid i Europa

EU-kommisjonen innførte i 1996 felles standarder for alle EU-land. Etter kommisjonens bestemmelser skal alle medlemsland gå over til sommertid og vintertid samtidig - den siste helgen i mars og den siste helgen i oktober. Norge følger de samme datoene.

I mars 2019 stemte et flertall i Europaparlamentet for å avskaffe den europeiske sommertiden.

Europaparlamentet ønsker at hvert land fra 2021 selv kan bestemme om sommertiden skal avskaffes – men forslaget må først vedtas av EU-landene i Ministerrådet før det kan tre i kraft. Akkurat nå er det usikkert om det vil skje.

Tilhengere av EU-forslaget mener at vi med dagens energibesparende teknologi har lite å vinne på å forlenge dagslyset. Motstanderne mener det tross alt er litt å hente – og at det er fint med lange, lyse sommerkvelder.

Omkring 70 land verden over har sommertid og vintertid. Det er imidlertid ikke alle som følger samme datoer som EU.

1.500.000.000 mennesker stiller hvert år klokkene en time frem om våren og går over til sommertid. De blå landene har sommertid og oransje har hatt det. De røde har aldri hatt sommertid.

Fem fakta om sommertid

Natt til søndag stiller vi klokken én time frem når vi går over til sommertid. Fenomenet ble innført for å spare strøm, men forskning viser at skiftet mellom sommer- og vintertid går ut over helsen.

  1. Menneskekroppen bruker fem dager på å venne seg til å stå opp en time tidligere. Kroppens biologiske klokke følger Solen, men når tiden stilles frem, følger Solen ikke med.

  2. Idéen med å skru tiden frem oppsto helt tilbake i 1784 da oppfinneren Benjamin Franklin ville spare på stearinlysene. Først i 1916 ble sommertiden innført i Skandinavia.

  3. En times tapt nattesøvn lyder kanskje ubetydelig, men i Canada registrerte trafikkforskere i 1992 åtte prosent økning i trafikkulykker i uken etter overgangen til sommertid.

  4. Overgangen til sommertid kostet i år 2000 investorene på de amerikanske børsene 170 000 000 000 kroner. Årsaken var søvnmangel og konsentrasjonsvansker blant de handlende.

  5. Hver amerikaner bruker ifølge en undersøkelse 20 minutter på å stille alle klokkene én time frem. Fenomenet koster samfunnet 10 milliarder kroner i tapt omsetning og arbeidstid.

Les også:

Vintertid
Årstider

Derfor stiller vi klokka til vintertid

5 minutter
Høstjevndøgn
Årstider

Høstjevndøgn betyr farvel til sommer

5 minutter
Årstider - hvorfor har vi årstider?
Årstider

Derfor har vi årstider

4 minutter

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!