Leaves autumn

Hvorfor faller bladene av?

Hvorfor kaster alle løvtrær bladene hver høst? Og hvorfor skifter de farge?

4. oktober 2018

For løvtrær er det ganske smart å kvitte seg med bladene. De tåler nemlig ikke frost, så det er ikke noe poeng for treet å beholde dem gjennom vinteren.

Hormoner får bladene til å falle

Treet kontrollerer selv bladfallet om høsten, og rekker dermed å suge all næringen ut av bladene før de faller av. Den næringen kommer de nye, spede knoppene til gode når de skal springe ut om våren. Løvtrærne kontrollerer bladfallet ved hjelp av fytokromer – pigmenter som registrerer dagens lengde. Når dagene blir kortere, sender de beskjed til hormoner som får bladene til å falle av.

Fargede blader er tegn på stress

De gule og oransje høstfargene i bladene oppstår når klorofyllet, som gir den grønne fargen, brytes ned når energien trekkes ut. Men de røde fargene tror man kan være tegn på stress hos bladene. Røde pigmenter som antocyanin virker som naturens stressbekjempere.

Antocyanin er i familie med røde flavonoider, som blant annet finnes i rødvin og også virker som stressdempere.

Hold vinden ute

Med et Illustrert Vitenskap for hånden blir det enklere å forstå naturen rundt deg – fra den minste blomst til de mest bestialske rovdyr. Hvis du tegner et abonnement akkurat nå, kvitterer vi med et tilbud som forbereder deg på friluftslivet. Du får:

  • En stilig vindjakke – så tåler du blesten om høsten.
  • To utgaver av Illustrert Vitenskap – så er du oppdatert på den nyeste forskningen
  • Eksklusiv adgang til Moreshop – en nettbutikk for abonnenter, der du kan kjøpe verktøy, treningstøy, klokker, elektronikk og boligtilbehør med opptil 70 prosent rabatt.

Og du får alt sammen til bare 109 kroner.

LØS INN DITT TILBUD HER

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: