Midd i øyenbryn

7 parasitter som lever av kroppen din

Midd har slått leir i ansiktet ditt, mens ormer koser seg i tarmene dine. Via sår, insektbitt og diverse kroppsåpninger inntar et vell av mikroskopiske parasitter kroppen din. De lever av blod, døde hudceller og til og med hjernen din.

1. Hjernespisende amøbe lurer i badevannet

Hjerneamøben lever i varmt ferskvann og trenger inn i hjernen via nesens luktenerver. Den gjør uopprettelig skade.

Naegleria fowleri – også kaldt den hjernespisende amøben – er en av de mest fryktede parasittene. Både barn og voksne som har boltret seg i varme ferskvannssjøer har blitt ofre for parasitten som kan føre til en hjernebetennelse med dødelig utgang i løpet av ganske få dager.

Amøben er ganske vanlig og trives i varmt ferskvann, og i varme kilder, hvor de kan tåle temperaturer opptil 50-60 grader i flere timer. Ved lavere temperaturer holder de seg i cystestadiet, som tåler mer kulde.

2. Midd har inntatt ansiktshuden

Larver i øyenbryn og vipper

Hårfolliklene i øyebryn og øyevipper vrimler av middlarver (blå).

© Science Photo Library

De er mikroskopiske, har åtte bein og har edderkopper og flått som nærmeste slektninger.

Demodex folliculorum – også kaldt ansiktsmidd – har bosatt seg i ansiktet til både deg, meg og naboen din. De oppholder seg i porer og hårsekker i ansiktshuden, og lever av døde hudceller eller talg.

Midden er som regel ikke noe alvorlig problem. Men de har ikke noen endetarm og kan derfor ikke kvitte seg med avfallsstoffer i løpet av livet.

Når midden dør, spres de oppsamlede avfallsstoffene ut over huden, sammen med bakterier og bakterielle giftstoffer. Det kan føre til voldsom hudirritasjon og betennelse – særlig hos personer med et svakt immunforsvar.

Midd - utslett i huden

Midd har ikke noen endetarm, så når de dør, spres et helt livs opphopede avfallsstoffer og bakterier ut på huden. Hos noen mennesker fører det til voldsom irritasjon og betente utslett.

© Science Photo Library

3. Vær nøye med kontaktlinsene

Parasitt i øyet

Øyeamøben trenger inn i øyet via riper i hornhinnen. Det kan føre til hornhinnebetennelse og blindhet.

© J. Lorenzo-Morales et al./EDP Science

Den encellede parasitten Acanthamoeba keratitis kan føre til en alvorlig infeksjon. Parasitten er vanlig i både vann og jord, og i kjøle-, ventilasjons- og airconditioning-systemer. Likevel er det ikke så vanlig at den klarer å invadere mennesker.

Det er særlig kontaktlinsebrukere som må være på vakt. Den lille snylteren kan nemlig føre til hornhinnebetennelse hvis den klarer å smitte via skadet hud eller hornhinne. Er hornhinnen intakt, kan ikke parasitten trenge inn.

Infeksjon med øyeamøben gjør vondt, og det kan føre til tåreflyt, lysskyhet og nedsatt syn. I verste fall kan infeksjonen ende med blindhet eller en hornhinnetransplantasjon.

4. Blodsuger haker seg fast i tynntarmen

Hakeormen kommer seg inn i kroppen via huden i beina og hunder føttene. Når den er inne, kryper den inn i tynntarmen.

Hakeorm er hvert år skyld i hele 600 millioner infeksjoner på verdensplan – særlig i tropiske og subtropiske områder.

Reiser du i denne delen, bør du unngå å gå barføtt i områder som kan være forurenset med menneskeavføring – for eksempel primitive toaletter. Parasitten smitter nemlig ved å gnage seg gjennom huden på føtter og bein. Derfra fortsetter den sin ferd videre inn i kroppen.

Hakeormer har skarpe munndeler som de bruker til å holde seg fast i tynntarmen, der de begynner å suge blod. Det kan føre til blod- og proteinmangel, samt væskeopphopning. Ormen kan også finne på å vandre rundt i våre indre organer og under huden.

Parasitt under huden

Hakeormene vandrer tydelig rundt under huden.

© Parasitt under huden

5. Snedig mark kravler ut av barnerumper

Bli med endoskopet på jakt etter barnemark i endetarmen

Barnemarken, Enterobius vermicularis, er den vanligste innvollsormen på nordlige breddegrader. Den er så vanlig at den har vært på besøk på de fleste barnerom. Markens suksess er ikke uten grunn. Den har nemlig en snedig strategi for å holde sin livssyklus i gang – mens menneskeverten, som oftest et barn, sover sin søteste søvn.

Om natten kryper de voksne markene fram fra tykktarmen og ut av endetarmen. Der legger de egg rett utenfor endetarmsåpningen. Det irriterer barnet så mye at det klør seg i baken og får parasittegg på hendene. Eggene kan deretter overføres til dørhåndtak, sengetøy og håndklær, slik at parasitten kan spre seg.

6. Kreftfremkallende parasitter koser seg i senga

Trichomonas-parasitten

Trichomonas-parasitten kan føre til alt fra skjedebetennelse til HIV og kreft.

© Science Photo Library

Trichomonas vaginalis er den vanligste seksuelt overførbare sykdommen hvor virus ikke er involvert. Om lag 250 infeksjoner blir det per år.

Menneskets indre kjønnsorganer er det eneste stedet parasitten kan leve. Den overføres ved seksuell kontakt.

Infeksjon med parasitten øker risikoen for overføring av HIV, og hos gravide kvinner kan det føre til for tidlig fødsel eller lav fødselsvekt. Det ser også ut til å være en økning i risiko for kreft i prostata og i livmorhalsen.

7. En farlig parasitt på vei mot utryddelse

Se den opp mot én meter lange ormen bli trukket ut av et bein.

Guineaormen lever det meste av livet i tarmen, men er mest kjent for at hunnormene kommer frem i huden på beinet for å legge egg.

I desperate forsøk på å kvitte seg med infeksjonen har ofrene ofte forsøkt å fjerne den opp til en meter lange ormen ved å få fatt på enden når den kommer frem til hullet i huden og ekstremt sakte rulle den opp på en pinne.

Den operasjonen kan ta flere uker. Underveis er det stor fare for at ormen ryker, noe som kan føre til en alvorlig infeksjon som forverrer en allerede alvorlig tilstand, som gjør at pasienten verken kan stå eller gå.

Det er mye som tyder på at Guineaormen er på vei til å bli utryddet. Verdens helseorganisasjon, WHO, har siden midten av 1980-tallet jobbet intenst mot den fryktede parasitten. I Asia er den utryddet, og i Afrika er man på god vei. I 1985 var det 3,5 millioner tilfeller, mens det i 2015 bare var 22.