5 kuriositeter fra Svalbard

I verdens nordligst bebodde område er det ulovlig å ha katt. Du kan heller ikke dø, men til gjengjeld kan du spise ordentlig fint.

NB_u47 Svalbard

Byen på påler

Longyearbyen er med sine 2000 innbyggere Svalbards største by. Fordi den er dekket av is året rundt, er Longyearbyen bygget på påler. Om sommeren er isen mindre enn den er om vinteren, og for å unngå at byen blir oversvømmet eller at den synker i isen, er fundamentet lagt på trepåler.

Rifle er påbudt

Verdens største bestand av isbjørner lever på Svalbard. Faktisk lever det flere isbjørner enn mennesker på den norske øygruppen. Derfor er det et lovkrav at innbyggerne bærer rifle når de befinner seg utenfor bygdene, slik at man kan forsvare seg mot sultne isbjørner. Hvis du ikke kan noe om skytevåpen, holder det at du har følge med en med skytevåpen, som kan.

Nordligste gourmetrestaurant

Huset, heter den fineste restauranten i Longyearbyen. Der kan du få servert gourmetmat av høy kvalitet, eksempelvis kamskjell, svinekjake og karamellisert eple. Vinkjelleren byr på over 20 000 flasker. Huset er dermed verdens nordligste gourmetrestaurant. Besøk Huset her.

Ingen katter, takk

Økosystemet på Svalbard er svært isolert og sårbart overfor fremmed dyre- og plantearter. Øyene har et rikt fugleliv med sjeldne arktiske arter, og det vil en bestand av katter kunne endre drastisk. Derfor er katter forbudt på Svalbard.

Ulovlig å dø

I Longyearbyen finnes det en lov som forbyr innbyggerne å dø. Byen har en kirkegård, men den ble nedlagt for over 70 år siden. Problemet er at bakken er så kald at likene ikke brytes ned, og permafrostens bevegelser blottlegger med tiden de begravde likene. Hvis du skulle være så uheldig å dø på øyene, blir kroppen sendt til det norske fastlandet og begravet der.