Viral-sjekken: Puster jeg bedre med munnen teipet igjen?

På TikTok florerer det med videoer under emneknaggen ##mouthtape som oppfordrer brukerne til å teipe igjen munnen før sengetid slik at de bare puster gjennom nesen mens de sover. Men er det en god idé?

© Youtube

Selv om det slett ikke er alle lifehacks på sosiale medier man bør ta for god fisk, er oppfordringen til å teipe igjen munnen ikke helt ute å kjøre.

Når vi puster gjennom nesen, fanger nesehårene blant annet opp støv, pollen, bakterier og virus fra luften slik at de ikke trenger ned i lungene. I tillegg er pusting gjennom nesen forbundet med bedre oksygenopptak og lavere blodtrykk.

Å puste gjennom munnen tørker derimot ut tungen og resten av munnhulen, noe som blant annet øker risikoen for dårlig ånde, tannkjøttbetennelse, allergi, svekket lungefunksjon og astma.

Lukk munnen før sengetid

Å sove med åpent gap kan føre til snorking, men også søvnapné, der åndedrettet opphører i korte perioder. Lidelsen svekker søvnkvaliteten og øker risikoen for hjerneslag og hjerteinfarkt.

For å forhindre åndedrett gjennom munnen kan du teipe den igjen før du går og legger deg. Det kan kanskje virke foruroligende, for hva om du blir tett i nesa i løpet av natten?

Nesen er lagd for å puste med

Med lukket munn puster du gjennom nesen, noe som hjelper helsen på flere måter.

© Claus Lunau

Beskytter lungene

Nesen er utstyrt med nesehår og små strukturer som kalles cilia som filtrerer ut pollen, støv og virus i luften og forhindrer at det kommer ned i lungene.

© Claus Lunau

Tempererer innåndingsluften

Når luft trekkes inn gjennom nesen, blir den varmet opp og fuktet. Det gjør luften lettere å jobbe med for lungene og reduserer risikoen for skader i sårbart lungevev.

© Claus Lunau

Gir bedre blodsirkulasjon

Åndedrett gjennom nesen skiller ut nitrogenoksid (NO), som utvider nesens luftveier og blodårer. Det forbedrer passasjen slik at oksygen lettere tas opp og transporteres rundt i kroppen.

Forskning viser at nesen tilpasser seg når vi bruker den. Å puste gjennom nesen øker produksjonen av gassen nitrogenoksid, som utvider luftveiene. Dessuten reduseres mengden betennelse og slimdannelse i nesen, noe som er med på å skape lettere passasje.

Det anbefales imidlertid å teste munntapen om dagen slik at du venner deg til den før du bruker den om natten. Dessuten bør du ikke teipe munnen hvis du lider av allergi, er forkjølet eller for eksempel har vondt i magen og risikerer å måtte kaste opp.