Verdens befolkning er på vei mot å falle drastisk midt i dette århundret. Det er den overraskende konklusjonen fra en studie fra University of Washington i USA.
Forskerne som står bak den nye prognosen, forventer at befolkningskurven knekker allerede i 2064, da det vil være 9,7 milliarder mennesker i verden. Deretter vil kurven falle, slik at det ved århundreskiftet i 2100 bare vil være 8,8 milliarder.
Det er langt under FNs tidligere prognoser, som har spådd et folketall på 10,9 milliarder i 2100.
På tvers av alle land i verden er det en klar sammenheng mellom særlig kvinners adgang til utdannelse og prevensjon, og hvor mange barn de får. Jo høyere utdanningsnivå, desto færre barn.
Barnetallet faller
I de fleste land vil kvinner i gjennomsnitt få færre enn to barn, og derfor vil ikke landene kunne opprettholde folketallet. Mest ekstrem er utviklingen i Portugal, Japan, Spania, Thailand, Italia og Sør-Korea, som vil miste over halvparten av befolkningen fram mot 2100.
Bare i enkelte regioner i verden vil befolkningen fortsette med å stige. Det gjelder Midtøsten og Afrika – med den største tilveksten sør for Sahara.
Befolkningen blir eldre
Til sammen vil hele verden oppleve at befolkningens sammensetning endrer seg, slik at gruppen av eldre blir mer dominerende.
I 2100 vil 2,3 milliarder mennesker være over 65 år, mens bare 1,7 milliarder vil være under 20 år. Antallet mennesker over 80 år vil stige til 866 millioner mot 141 millioner i dag.
Utviklingen gjør at arbeidsstyrken kommer til å utgjøre en mindre andel av befolkningen. Dermed blir mange land, ikke minst de rikeste i dag, avhengige av innvandring hvis de fortsatt skal ha økonomisk vekst.