Shutterstock

Trenger jeg tredje vaksinedose?

Hvis jeg har vært syk med covid-19, bør jeg da vente med å få vaksinedose nummer tre?

Kroppens evne til å forsvare seg mot koronavirus er avhengig av antistoffer i blodet. Både virusinfeksjon og vaksiner framprovoserer produksjonen av de antistoffene som immunforsvaret trenger til å bekjempe infeksjonen.

Når kroppen ikke lenger blir utsatt for viruset, faller nivået av antistoffer. Derfor tilbys det en ekstra vaksinedose for å opprettholde beskyttelsen.

I Norge har om lag 60 prosent av befolkningen tatt imot tredje dose, mens Israel allerede har begynt på fjerde dose.

Selv om vaksinen hever nivået av antistoffer og gir ekstra beskyttelse, er det ingen grunn til å skynde seg av sted hvis du nettopp har vært smittet. Faktisk bør du vente med boosterdosen etter en infeksjon.

Vaksinen kan nemlig stresse immunforsvaret unødig når det trenger å restituere seg etter sykdommen.

Antistoffer blir i blodet i fem-sju måneder

For personer som ikke har høy risiko for å bli smittet igjen – hvis de for eksempel arbeider hjemmefra eller sjelden befinner seg i større ansamlinger – gir det god mening å vente enda lenger før en ekstra dose.

Hvor lenge en person kan klare seg med naturlig immunitet, er blant annet avhengig av sykdomsforløpets intensitet og varighet. En studie har vist at smittede personer som bare opplever milde symptomer, fortsatt har antistoffene i blodet i minst fem-sju måneder etter infeksjonen.