Shutterstock
Rynker

Teori: Rynker kan få aldring til å gå raskere

De fine linjene og dype furene i ansiktet vårt kan ha betydning for mye mer enn forfengeligheten, ifølge forskere.

Bekjempelsen av de fine linjene og foldene som oppstår i huden etter hvert som vi blir eldre, er en enorm industri.

Overalt blir vi bombardert med reklame for antirynkebehandling og foryngende hudpleie, noe som kanskje også har vært med på å gi et inntrykk av at rynkene bare er et rent kosmetisk problem.

Men de siste årene har flere studier antydet at det kan være en sammenheng mellom hudens aldringstegn og vår generelle helse og levealder.

Det får nå en gruppe aldringsforskere til å legge fram en oppsiktsvekkende teori om at rynker ikke bare er et resultat av kroppens aldringsprosess, men også kan drive den.

Det skriver vitenskapsbladet New Scientist.

En av forskerne som står bak den nye teorien, er Cláudia Cavadas ved universitetet i Coimbra i Portugal. Hun og kollegene har fulgt de siste årenes studier på kroppens og hudens aldring – og flere av dem er svært interessante.

I 2013 oppdaget forskere for eksempel at det ser ut til å være en sammenheng mellom graden av solrelatert aldring av huden hos folk i sekstiårene og risikoen for hjerte-kar-sykdommer.

Og i 2015 viste en annen studie utgitt i Journal of Gerontology at det kan være en sammenheng mellom hvor gammel man ser ut på bilder etter fylte sytti, og sannsynligheten for å dø i løpet av de neste tolv årene.

I en nyere studie fra mars 2023 viste nederlandske forskere dessuten at folk som ser yngre ut i ansiktet enn sin faktiske alder, også så ut til å være mindre tilbøyelige til å få for eksempel grå stær, aldersrelatert hørselstap og beinskjørhet.

Hud kan være motoren

For de fleste er det riktignok ikke den store overraskelsen at huden også kan være med på å avsløre kroppens generelle helse. Men den portugisiske aldringsforskeren og kollegene hennes mener at sammenhengen kan være enda dypere, og at selve rynkene og aldringen av huden kan være motor for resten av kroppens aldring.

Slik beskytter solkrem huden

Solkrem kan avverge solstråler på to ulike måter.

© Oliver Larsen

Fysisk/mineralsk solkrem

Virker ved at partikler i kremen som titanoksid og sinkoksid fungerer som et fysisk skjold som reflekterer UV-strålene vekk fra huden.

© Oliver Larsen

Kjemisk solkrem

Virker ved at organiske molekyler fra stoffer som oksybenzon absorberer UV-strålene og frigjør dem som varme før de treffer huden.

For å forstå hvorfor, må vi helt inn i cellene våre. Når en celle ikke lenger kan dele seg eller har blitt skadet, er den programmert til å utslette seg selv så det kan bli plass til nye, sunne celler.

Men etter hvert som vi blir eldre, går flere og flere av hudcellene våre inn i en slags zombie-tilstand, også kalt senescens, der de ikke lenger kan utføre jobben sin i kroppen, men samtidig er for ødelagt til å ta livet av seg og gjøre plass til nye celler.

Senescente celler oppstår over hele kroppen og er i seg selv en beskyttende funksjon som sørger for at de gamle cellene ikke begynner å dele seg uhemmet og skape kreftsvulster. Men etter hvert kan de avdankede cellene hope seg opp i vevet vårt.

Og det er nettopp opphopningen av senescente celler i huden Cavadas og kollegene hennes mener kan være bensin på aldersbålet.

0 år

Beskyttelseskappene til kromosomene, telomerene, begynner å bli kortere.

5 år

I de neste fire årene er risikoen for å dø lavere enn på noe annet tidspunkt i livet.

18 år

Kroppen er ferdig med å vokse i høyden.

25 år

Din fysiske styrke er nå på sitt høyeste nivå.

30 år

Kroppen begynner å miste høyde fordi brusken mellom ryggvirvlene dine slites.

34 år

Vedlikeholdet av limet mellom cellene dine svekkes, slik at blant annet huden blir løsere.

35 år

40 prosent av menn har på dette tidspunktet mistet en del av håret sitt på hodet.

42 år

Øynene får problemer med å fokusere på objekter som er tett på.

45 år

Kvinner vil vanligvis gå inn i overgangsalderen i løpet av de neste ti årene.

55 år

Menns testosteronnivå er bare omkring to tredjedeler av det det var da de var unge.

60 år

Omkring 37 prosent vil oppleve tap av hørsel i løpet av de neste ti årene.

65 år

De neste 15 årene vil antagelig være de lykkeligste i livet ditt takket være mer fritid.

70 år

To tredjedeler av eldre på 70 år må opp og tisse minst en gang om natten.

75 år

Du bidrar mer til veldedighet enn på noe annet tidspunkt i livet.

78 år

Mengden betennelsesstoffer i blodet ditt begynner å stige.

80 år

33 prosent har problemer med å gå, og 25 prosent har problemer med å reise seg fra en stol.

90 år

Risikoen for demens i løpet av det neste året er tolv prosent.

105 år

Risikoen for å dø i løpet av det neste året slutter å stige.

De senescente cellene sender nemlig ut en giftig cocktail av betennelsesskapende proteiner som skader cellene i området, påvirker immunforsvaret negativt og setter fart på en generell betennelsestilstand i kroppen som kan framprovosere aldring og aldersrelaterte sykdommer.

Ifølge Cláudia Cavadas er det en stor mengde senescente celler i eldet hud og spesielt i hud som er eldet tidlig av for eksempel UV-stråler. Derfor jobber hun og kollegene akkurat nå for å se om de kan finne en sammenheng mellom tidlig aldring av huden og funksjonen av spesifikke hjerneområder, som for eksempel hypothalamus og hippocampus.

Dessuten håper Cavadas at hun kan finne nye beviser for teorien sin ved hjelp av pågående eksperimentelle forsøk med en rekke stoffer som kalles senolytiske stoffer, som har vist seg å kunne fjerne eller uskadeliggjøre de senescente cellene.

Hun understreker imidlertid at teorien om hudens aldring som en motor for resten av kroppens aldring fortsatt bare er hypotese, og at det er behov for flere studier for å vise en klar årsakssammenheng.