Shutterstock

Styr utenom mytene og få sprell levende sæd

Blir sædcellene klemt av stramme bukser, og får avholdenhet dem til å sprelle? Nå har forskere faktasjekket de gamle kjerringrådene om mannens fruktbarhet.

Sædceller dannes i mannens testikler. Det tar tre måneder for en sædcelle å bli moden – og menn produserer dem gjennom hele livet.

© Arkivillustration

SANT: Stramme bukser gir dårlig sædkvalitet

Sædproduksjonen må foregå ved to grader under normal kroppstemperatur for å være optimal, og derfor henger testiklene i pungen, der de er et stykke fra kroppens varme. Stramme bukser trykker opp testiklene i det varme skrittet, og det får sædproduksjonen til å gå i stå. Når skaden først har skjedd, kan det gå flere måneder før mannen igjen danner sæd av god kvalitet.

© Shutterstock

SANT: Badstue gir dårlig sædkvalitet

I en studie fra 2013 fulgte forskere 10 unge menn gjennom tre måneder. To ganger i uken satt i en badstue med temperatur på 80–90 grader. Etter de tre månedene hadde antallet sædceller i mennenes utløsninger gjennomsnittlig falt med 58 prosent, og andelen av fullt bevegelige sædceller var falt med 38 prosent. Først etter tre–seks måneder uten badstue ble sædkvaliteten normal igjen.

© Shutterstock

USANT: Avholdenhet før sex gir bedre sædkvalitet

Det er ingen fordel å spare på sæden – tvert imot. Jo oftere en mann har utløsning, desto bedre blir sædkvaliteten, konkluderer en stor studie fra 2018. Riktignok faller antallet sædceller i hver utløsning, men til gjengjeld blir sædcellene flinkere til å svømme, og det har størst betydning for fruktbarheten.