Data fra 12 000 par
Det ønsket en gruppe tyske forskere å se nærmere på, og de analyserte data om trivsel i mer enn 12 000 tyske parforhold. Forskerne delte inn forsøkspersonene i to grupper. Den ene gruppen besto av par der en av partene hadde vært utro. Resten fungerte som kontrollgruppe.
I utroskapsgruppen ble deltagerne delt i «utøver av utroskap» og «offer for utroskap». Kontrollgruppen besto av deltagere som levde i faste parforhold, men som ikke hadde opplevd sidesprang i forholdet. Deretter analyserte forskerne detaljer rundt utroskap, tilfredshet med livet, engasjement i forholdet og trivsel hos den enkelte og hos parene.
Problemene begynte før utroskapen
De kunne se en gradvis forverring av forholdene som begynte en god stund før utroskapen inntraff. Denne langsomme undermineringen skjedde hos begge parter.
Etter at utroskapen hadde funnet sted, opplevde de som hadde vært utro, lavere selvtillit, mindre tilfredshet med forholdet og sexlivet og flere krangler. Disse endringene gjaldt imidlertid ikke i samme omfang hos dem som var ofre for utroskapen.
Menn er de verste
Den forsmådde parten opplevde riktignok lavere selvtillit og flere konflikter i forholdet etter utroskapen, men de hadde ikke observert endringer på andre områder.
Forskerne fant dessuten ut at menn var mer tilbøyelige enn kvinner til å være utro. Og deltagere som avbrøt forholdet i kjølvannet av utroskapen, men som ikke fant en ny partner, opplevde minkende tilfredshet med livet. Dette var ikke tilfellet hos dem som fant en ny partner senere, og hos dem som valgte å holde sammen med partneren til tross for utroskapen.