Selve studien stammet fra en undring over hvorfor mennesker er så glade i å spise usunn mat, og hvordan den preferansen oppstår i hjernen vår.
Forskerne hadde selv en hypotese om at hjernens forkjærlighet for sukker og fett utvikler seg over tid. Derfor samlet de en gruppe forsøksdeltakere som fikk en liten pudding fullt av fett og sukker hver dag i åtte uker som et supplement til sitt vanlige kosthold.
En annen gruppe fikk en pudding hver dag med den samme mengden kalorier, men mindre fett.
Oppdaget endringer
Deltakernes hjerneaktivitet ble målt både før og etter at de åtte ukene hadde gått.
I målingene kunne forskerne se at hjernens reaksjon på maten med sukker og fett var større hos gruppen som spiste pudding med mye sukker og fett, og at endringene skjedde i et bestemt nettverk av signalveier mellom hjerneregioner som kalles hjernens belønningssenter, der signalstoffet dopamin spiller en hovedrolle.
«Målingene våre av hjerneaktiviteten indikerer at hjernen omprogrammerer seg selv slik at preferansene våre for snacks med fett og sukkes økes», forteller forskningsleder Marx Tittgemeyer til Illustrert Vitenskap.
«Den lærer underbevisst å foretrekke mat som gir belønningen», forklarer han i en pressemelding.
Når forskerne sammenlignet gruppene av forsøksdeltagere, kunne de verken se en forskjell i vekt eller nivået av sukker og kolesterol i blodet etter de åtte ukene.
Men en av forskernes antagelser er at endringene i hjernen vil bli værende etter forsøket.
«Det oppstår nye forbindelser i hjernen, og de oppløses ikke så raskt. Hele poenget med å lære er jo at når man først lærer noe, glemmer man det ikke så raskt», forklarer Marc Tittgemeyer.
Studien er utgitt i det vitenskapelige tidsskriftet Cell Metabolism.