Shutterstock
Solskader

Spesiell metode kan reversere rynker og solskader

Museforsøk avslører at en spesiell teknikk antagelig kan sette fart på kroppens egen produksjon av kollagen og kanskje behandle hudlidelser og alvorlige sykdommer.

Solstråler kan føles som en kjærkommen og savnet venn, men de elektromagnetiske partiklene kan også være direkte skadelige for hudcellene våre og medføre tidlig aldring og i verste fall hudkreft.

Nå har forskere klart å reversere solskader og rynker i huden på mus i løpet av bare 28 dager ved å etterligne metoden i en kjent vaksine. Studien er utgitt i det vitenskapelige tidsskriftet Nature Biomedical Engineering.

Etterligner vaksine

Rynker oppstår til dels fordi såkalte UVA- og UVB-stråler fra solen trenger ned gjennom hudens ulike lag, der de skader bindevevsproteinet kollagen og ødelegger både elastisiteten og strukturen i det beskyttende organet.

For å reversere skadene på hudcellene hentet forskere inspirasjon fra noe så overraskende som koronavaksinen, der mRNA med en genetisk oppskrift i virusets såkalte piggprotein blir sprøytet inn i kroppen for å forberede immuncellene våre på angrep.

Sprøyter inn oppskrifter i kroppen

Den kinesisk-amerikanske forskningsgruppen ville se om den samme teknologien kunne brukes til å øke kollagenproduksjonen i hudcellene hos hårløse mus som hadde blitt utsatt for UV-stråling i hele 60 dager.

Derfor pakket de inn små genetiske oppskrifter på å produsere proteinet kollagen i små fettrike partikler som allerede frigjøres naturlig fra nesten alle celletyper.

Slik beskytter solkrem huden

Solkrem kan avverge solstråler på to helt ulike måter.

© Oliver Larsen

Fysisk/mineralsk solkrem

Virker ved at partikler i kremen, som titanoksid og sinkoksid, fungerer som et fysisk skjold som reflekterer UV-strålene.

© Oliver Larsen

Kjemisk solkrem

Virker ved at organiske molekyler fra stoffer som oksybenzon absorberer UV-strålene og frigjør dem som varme før de treffer huden.

Deretter sprøytet de fem doser av partiklene inn i fire av musene, mens fire andre fikk en annen og mer velkjent behandling mot aldring. En siste gruppe av mus fikk ingen behandling mot den kraftige strålingen i laboratoriet.

Forvandlet etter 28 dager

Antallet rynker hos musene ble senere målt ved hjelp av mikroskop. Etter bare 28 dager hadde de musene som ble behandlet med mRNA, i gjennomsnitt det samme antallet rynker som mus som ikke hadde blitt utsatt for UV-lys. Dessuten hadde de halvparten så mange rynker som de som ble behandlet med rynkebehandlingen retinol.

Den dramatiske effekten fra innsprøytingene forsvant sakte de neste ukene, og etter 56 dager var antallet rynker tilbake på nivået før forsøket. Et senere eksperiment avslørte imidlertid at metoden kunne redusere rynkene dobbelt så lenge hvis mRNA-innsprøytingene ble levert med mikroskopiske nåler i en form for hudplaster.

Forskere: «Stort potensial»

Metoden er den første mRNA-metoden utviklet til hud. Men forskerne som står bak studien, mener at selve teknologien kan bli utgangspunkt for enda større framskritt innen legevitenskapen.

Nøkkelen er de små partiklene forskerne bruker til å levere kollagenoppskriften til cellene. Siden de allerede finnes naturlig i kroppen, får de heller ikke immunforsvaret til å overreagere – og det kan bli helt avgjørende for andre behandlinger, mener forskerne.

«MRNA-behandlinger kan løse en rekke helseproblemer – for eksempel proteintap når vi blir eldre, eller arvelige lidelser der visse gener eller proteiner mangler», sier Betty Kim, som er professor i nevrokirurgi og en av forskerne som står bak studien, i en pressemelding.

Hun forklarer at det fortsatt er en lang vei å gå til vi kan ta i bruk metoden i praksis, men at de tidlige resultatene er lovende siden de små partiklene for eksempel også kan trenge gjennom den såkalte blod-hjerne-barrieren og levere svulstbekjempende mRNA som en potensiell kreftbehandling.