Shutterstock
Mann skriker av smerte

Smerter – hva er smerter?

Kroniske smerter, iskemiske smerter og somatiske smerter er ulike typer smerter som kan kategoriseres i tre grunnleggende smertetyper. Lær mer om smerte og hvorfor ulike smerter oppstår.

Hva er smerte?

Smerte er en ubehagelig følelse som vanligvis skyldes at vevet ditt har blitt skadet eller betent. I noen tilfeller oppstår følelsen av smerte imidlertid uten at det er mulig å finne en fysisk årsak.

En vevsskade forårsaker smerte ved å aktivere smertefølsomme nerver som deretter sender signaler til hjernen.

Hvis du for eksempel skjærer deg på en kniv, vil noen nerveceller reagere raskt og sende beskjed til hjernen i løpet av om lag 0,1 sekund om en skarp og stikkende smerte.

Andre nerveceller reagerer i løpet av noen minutter og gir en mer diffus, brennende smerte.

Og noen nerveceller kan i time- eller dagevis registrere stoffer utskilt av immunceller som har samlet seg ved såret. Det gir en diffus og dunkende smerte.

Smerte kan imidlertid oppstå på flere ulike måter, og forskerne deler inn smerter i tre grunnleggende typer alt etter hvordan de oppstår.

De grunnleggende typene av smerte er:

  • Nocireceptive smerter, der en skade forårsaker smerten
  • Neuropatiske smerter, der nerveceller blir irritert eller skadet
  • Nociplastiske smerter, som ikke har en fysisk årsak

Lær mer om de grunnleggende typene av smerte i galleriet under.

1. Nocireceptive smerter: Skade skaper smerte

Når du slår deg, skjærer deg på en kniv eller har betennelse i et sår, vil du oppleve såkalte nociceptive smerter. De oppstår når smertefølsomme nerveceller aktiveres av for eksempel melkesyre fra celler som blir skadet.

Shutterstock

1. Nocireceptive smerter: Fortsatt

Denne smertetypen er ofte godartet, siden den hjelper deg med å holde kroppen i ro etter en skade. Men den kan også resultere i kroniske smerter i giktplagede ledd eller i en overbelastet rygg, der for eksempel muskler eller sener er rammet av en langvarig betennelsestilstand.

Shutterstock

2. Neuropatiske smerter: Smertenerve er under press

Såkalte nevropatiske smerter, også kalt nervesmerter, oppstår når selve den smertefølsomme nervecellen blir skadet eller irritert. Cellen begynner å sende signaler, selv om reseptorene på nerveendene ikke blir aktivert.

Shutterstock

2. Neuropatiske smerter: Fortsatt

Denne typen smerte ses blant annet ved skiveprolaps og karpaltunnelsyndrom, der nervecellene blir klemt, eller i forbindelse med diabetes, der høyt blodsukker forgifter nervecellene og forårsaker nervebetennelse.

Shutterstock

3. Nociplastiske smerter: Hjernen gjør deg vondt

Tidligere mente mange fagfolk at smerter som ikke hadde en påviselig fysisk årsak, kunne betraktes som ren innbilning, men i dag har de en mer nyansert oppfatning. Smertene kalles nå nociplastiske smerter og oppstår antagelig fordi nervesystemet utvikler overfølsomhet overfor smerte.

Shutterstock

3. Nociplastiske smerter: Fortsatt

Problemet kan blant annet ligge i de hjernesentrene som håndterer smerte, for eksempel insula. Lidelsen fibromyalgi samt noen typer hodepine og ryggsmerter hører til i denne kategorien.

Shutterstock

Hva er kroniske smerter?

Kroniske smerter er smerter som fortsetter i mer enn tre eller seks måneder. Kroniske smerter kan oppstå de fleste steder i kroppen, for eksempel i indre organer, muskler eller knokler.

Smerten kan være nociceptiv, altså at den kroniske smerten skyldes en skade i det vevet som gjør ondt.

Smerten kan også være neuropatisk, altså at den kroniske smerten oppstår på grunn av en skade i en nerve som er forbundet med det vevet som gjør ondt.

Og endelig er det også muligheter for at smerten er nociplastisk, altså at den utelukkende oppstår i hjernen.

Kroniske smerter i ryggen er som regel nociceptive, men i 16–55 prosent av tilfellene bidrar nevrotiske smerter også til kroniske smerter.

Nociplastiske smerter er et relativt nyoppdaget fenomen, så forskerne har fortsatt ikke overblikk over hvor utbredt det er ved kroniske smerter.

Hva er iskemiske smerter?

Iskemiske smerter skyldes manglende blodtilførsel til vev. Uten blod vil vevets celler dø av oksygenmangel, og vevet blir langsomt brutt ned.

Iskemiske smerter kan oppstå flere steder i kroppen, blant annet i hjertet, tarmen, armene eller beina, og blir utløst av for eksempel en blodpropp, en alvorlig skade eller en kreftsvulst.

Hvordan smertene føles, kan variere mye. Pasienter med iskemiske smerter i brystet kan for eksempel oppleve en trykkende fornemmelse, ømhet eller en brennende følelse.

Lidelsen må behandles raskt, og behandlingen er avhengig av den spesifikke årsaken. For eksempel kan legene fjerne blodpropp ved hjelp av medisiner eller en operasjon.

Smerter – Iskemiske smerter kan oppstå i hjertet

Iskemiske smerter kan blant annet oppstå i hjertet. De merkes i brystet, men smerten kan også bre seg til venstre arm og underkjeven.

© Shutterstock

Hva er somatiske smerter?

Somatiske smerter oppstår når smertefølsomme nerver blir aktivert i vev som hud, bindevev, muskler, knokler eller ledd.

Fordi disse vevstypene typisk har mange smertefølsomme nerveceller, vil somatiske smerter ofte være intense og relativt lette å lokalisere.

Somatiske smerter er den ene av to undertyper av nociceptive smerter. Den andre er viscerale smerter, som skyldes aktivering av smertefølsomme nerver i indre organer eller slimhinner.

Disse vevstypene har få smertefølsomme nerveceller, og derfor er viscerale smerter ofte svakere enn somatiske smerter og mer diffuse, slik at du ikke egentlig kan lokaliseres.