Shutterstock
Voks

Slik bør du behandle ørevoks

Den er en slags dørvakt for det indre øret og holder skitt, støv og bakterier ute. Men behandler du den feil, kan den også skape store problemer. Få ekspertenes råd for hvordan du håndterer ørevoks her.

En klebrig og gulaktig masse av hudflak, keratin, fettsyrer og kolesterol som dekker den ytterste tredjedelen av øregangen og beskytter mot støv og skitt.

Ørevoks er en trofast følgesvenn for oss alle og ofte gjenstand for formaninger og debatt – for hvordan er det nå med de vattpinnene, kan du bruke dem, eller er det totalt forbudt?

Få svarene fra Mikkel Holmelund. Han er spesialist i øre-nese-hals-sykdommer og har i årevis jobbet med det gulaktige sekretet, særlig når det skaper problemer.

Det finnes to typer

Skitten finner veien ut

Mikkel Holmelund forklarer at du i utgangspunktet ikke trenger fjerne ørevoksen siden den beskytter øret og kanskje til og med har en bakteriedrepende effekt.

Dessuten er øret så genialt innrettet at cellene i hudens øverste lag vokser ut av øregangen i en spiralformet bane, omtrent like raskt som negler vokser. Øregangen sørger altså selv for at den klebrige massen, og den skitten den har fanget inn, finner veien ut i løpet av uker og måneder.

Enkelt triks kan myke opp klumpen

Likevel kan det iblant oppstå harde propper av voks som sitter fast og svekker hørselen. Den gulaktige massen kan også skape problemer for høreapparater. Den kan tette mikrofonen eller stenge for lyden.

Du kan forsøke å myke opp den harde voksklumpen ved å legge deg på siden, dryppe litt matolje inn i øregangen og bli liggende i noen minutter. I mange tilfeller sklir voksen senere ut av seg selv når du for eksempel dusjer.

Kjertler skaper bakteriedrepende cocktail

Ved hardføre propper kan det være nødvendig å oppsøke fastlege og eventuelt bli henvist til en spesialist, som kan rense øret med såkalt øresug under mikroskop slik at det ikke skjer skader underveis.

Skaper mur av ørevoks

Selv om de fleste nok har fått høre at vattpinner og øreganger kan være en dårlig cocktail, er de små pinnene fortsatt et fast innslag på utallige badehyller.

Mange kan antagelig bruke dem i den aller ytterste delen av øret uten at det oppstår komplikasjoner, forklarer Holmelund. Men han advarer samtidig om at de kan være med på å fôre de proppene mange sliter med.

«Vattpinnene kan være med på å bygge en mur av ørevoks som blir en klump som gjør vondt og skaper problemer», forklarer han.

Dessuten kan selve rensingen skape irritasjon og antagelig sette i gang overproduksjon av sekretene i øret. Derfor bør du ifølge ørelegen være forsiktig med å gjøre det for ofte.

«Det er for mye å gjøre det daglig – egentlig bør du gjøre det så sjelden som mulig», sier han.