En klebrig og gulaktig masse av hudflak, keratin, fettsyrer og kolesterol som dekker den ytterste tredjedelen av øregangen og beskytter mot støv og skitt.
Ørevoks er en trofast følgesvenn for oss alle og ofte gjenstand for formaninger og debatt – for hvordan er det nå med de vattpinnene, kan du bruke dem, eller er det totalt forbudt?
Få svarene fra Mikkel Holmelund. Han er spesialist i øre-nese-hals-sykdommer og har i årevis jobbet med det gulaktige sekretet, særlig når det skaper problemer.
Det finnes to typer
Ørevoks varierer i utseende og konsistens, og det er genene som bestemmer hvordan.
En studie fra 2014 viste at folk fra Afrika og Europa har en tendens til våt ørevoks, mens tørr ørevoks er mer vanlig i Øst-Asia.
Andre steder i Asia er det omtrent like mange med våt og tørr ørevoks.
Skitten finner veien ut
Mikkel Holmelund forklarer at du i utgangspunktet ikke trenger fjerne ørevoksen siden den beskytter øret og kanskje til og med har en bakteriedrepende effekt.
Dessuten er øret så genialt innrettet at cellene i hudens øverste lag vokser ut av øregangen i en spiralformet bane, omtrent like raskt som negler vokser. Øregangen sørger altså selv for at den klebrige massen, og den skitten den har fanget inn, finner veien ut i løpet av uker og måneder.
Enkelt triks kan myke opp klumpen
Likevel kan det iblant oppstå harde propper av voks som sitter fast og svekker hørselen. Den gulaktige massen kan også skape problemer for høreapparater. Den kan tette mikrofonen eller stenge for lyden.
Du kan forsøke å myke opp den harde voksklumpen ved å legge deg på siden, dryppe litt matolje inn i øregangen og bli liggende i noen minutter. I mange tilfeller sklir voksen senere ut av seg selv når du for eksempel dusjer.
Kjertler skaper bakteriedrepende cocktail
Ørevoks hører til i den ytterste tredjedelen av øregangen, der den også bør få bli. Lenger inne i øret kan den skape irritasjon og problemer, så du bør du ikke skyve den lenger inn.
Selve den gulaktige masse produseres av talgkjertler og modifiserte svettekjertler i den ytterste øregangen.
Ved hardføre propper kan det være nødvendig å oppsøke fastlege og eventuelt bli henvist til en spesialist, som kan rense øret med såkalt øresug under mikroskop slik at det ikke skjer skader underveis.
Skaper mur av ørevoks
Selv om de fleste nok har fått høre at vattpinner og øreganger kan være en dårlig cocktail, er de små pinnene fortsatt et fast innslag på utallige badehyller.
Mange kan antagelig bruke dem i den aller ytterste delen av øret uten at det oppstår komplikasjoner, forklarer Holmelund. Men han advarer samtidig om at de kan være med på å fôre de proppene mange sliter med.
«Vattpinnene kan være med på å bygge en mur av ørevoks som blir en klump som gjør vondt og skaper problemer», forklarer han.
Dessuten kan selve rensingen skape irritasjon og antagelig sette i gang overproduksjon av sekretene i øret. Derfor bør du ifølge ørelegen være forsiktig med å gjøre det for ofte.
«Det er for mye å gjøre det daglig – egentlig bør du gjøre det så sjelden som mulig», sier han.