Tre myter om HIV

Selv om HIV har lekt gjemsel med legene i flere tiår, har vi i dag medisiner som hindrer at det dødelige viruset smitter under sex. Vi tar pulsen på tre av de mest utbredte mytene om det fryktede viruset.

Inficeret T-celle
© Wikimedia Commons

Ubeskyttet sex med HIV-smittede er alltid risikabelt

FEIL: Den medisinen HIV-smittede får, bekjemper viruset så effektivt at de ikke kan smitte andre. Det er konklusjonen i en stor europeisk studie fra 2016, som fulgte 888 par der den ene parten var smittet over flere år. Parene hadde sex uten kondom, men ikke i et eneste tilfelle ble den friske partneren smittet.

HIV smitter ved oralsex

FEIL: HIV-smittede skiller ut virus i blant annet sæd og skjedesekret som kan smitte ved kontakt med partnerens slimhinner i skjeden eller anus. Men slimhinnene i munnen og tungen har en mye mindre overflate og er mindre sarte. De er derfor ikke like mottakelige for smitte, og det finnes bare noen ganske få dokumenterte eksempler på HIV-smitte ved oralsex.

HIV kan bare stoppes med kondom

SANT, MEN: Det eneste som effektivt beskytter mot HIV, er fortsatt kondomet, men nå er det også et alternativ til friske personer med høy risiko for å bli smittet.

Personene, for eksempel homoseksuelle menn med mange partnere, får legemiddelet Truvada, som også brukes til å behandle HIV-smittede.

En stor studie av 2499 homoseksuelle menn har vist at Truvada reduserer risikoen for HIV-smitte med 44 prosent, og andre studer tyder på en enda bedre beskyttelse

Forskere tester nå den første effektive HIV-vaksinen på mennesker – og dessuten tester de en behandling som skal gjøre pasientene friske en gang for alle.