En bananflue-hann er langt mer aggressiv i sin seksuelle atferd enn en hunn. Når han er utmattet, vil han heller ta en lur enn å vise seg fram for kvinnfolk.

© Shutterstock

Søvn eller sex – når behovene er i konflikt

Hva skjer når to av våre mest grunnleggende behov – sex og søvn – kolliderer? Velger vi å hengi oss til Ole Lukkøye eller til kjæresten? Og er det forskjell på hanner og hunner?

3. august 2017 av Berit Viuf

Forskere i USA og Kina har studert bananfluers hjerner og funnet ut at hanner som berøves for søvn, lar være å gå på damejakt. Hunner vil derimot gjerne ha litt hanky-panky selv om de er overtrøtte.

Du tenker kanskje at det er forskjell på søvn- og sexvanene til bananfluer og mennesker. Men artene deler mange gener, så bananfluer brukes til å finne biologiske trekk som studeres videre hos mennesker.

Når en overtrøtt hann prioriterer hvile over sex, kan årsaken være at det er vanskelig å spre gener hvis han sovner under akten. Det er mer lønnsomt å fylle på søvnkontoen og ta igjen det tapte senere.

Ulike hjerner

Forskerne lurte på hvorfor hunner aksepterte sex selv når de var utkjørt. Forklaringen fant de i hjernene til de to kjønnene.

Hos hannen avgjøres paringsatferd av en liten klump hjerneceller som kalles P1. De gjør at han kurtiserer hunner. Hunnen har normalt ikke P1-celler, og det gir henne en mindre aggressiv seksualitet. Hun oppsøker ikke hanner selv, men hvilken beiler hun vil pare seg med.

P1-celler blir «bedøvet» når hannen mangler søvn. Derfor slutter han å jakte på damer. Når forskerne aktiverte P1-celler kunstig, ble igjen paringslysten sterkere enn trangen til å sove.

Ja til egnede gener

Hunner, som ikke har P1-celler, ble ikke påvirket på samme måte av søvnmangel. Hun ble sløvere, men aksepterte likevel sex.

Forskerne mener det er fordi hunner ikke kan tillate seg å avvise en egnet beiler hvis hun skal sikre de beste genene for sitt avkom.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: