Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

En bananflue-hann er langt mer aggressiv i sin seksuelle atferd enn en hunn. Når han er utmattet, vil han heller ta en lur enn å vise seg fram for kvinnfolk.

© Shutterstock
Mennesket - Sex

Søvn eller sex – når behovene er i konflikt

Hva skjer når to av våre mest grunnleggende behov – sex og søvn – kolliderer? Velger vi å hengi oss til Ole Lukkøye eller til kjæresten? Og er det forskjell på hanner og hunner?

Forskere i USA og Kina har studert bananfluers hjerner og funnet ut at hanner som berøves for søvn, lar være å gå på damejakt. Hunner vil derimot gjerne ha litt hanky-panky selv om de er overtrøtte.

Du tenker kanskje at det er forskjell på søvn- og sexvanene til bananfluer og mennesker. Men artene deler mange gener, så bananfluer brukes til å finne biologiske trekk som studeres videre hos mennesker.

Når en overtrøtt hann prioriterer hvile over sex, kan årsaken være at det er vanskelig å spre gener hvis han sovner under akten. Det er mer lønnsomt å fylle på søvnkontoen og ta igjen det tapte senere.

Ulike hjerner

Forskerne lurte på hvorfor hunner aksepterte sex selv når de var utkjørt. Forklaringen fant de i hjernene til de to kjønnene.

Hos hannen avgjøres paringsatferd av en liten klump hjerneceller som kalles P1. De gjør at han kurtiserer hunner. Hunnen har normalt ikke P1-celler, og det gir henne en mindre aggressiv seksualitet. Hun oppsøker ikke hanner selv, men hvilken beiler hun vil pare seg med.

P1-celler blir «bedøvet» når hannen mangler søvn. Derfor slutter han å jakte på damer. Når forskerne aktiverte P1-celler kunstig, ble igjen paringslysten sterkere enn trangen til å sove.

Ja til egnede gener

Hunner, som ikke har P1-celler, ble ikke påvirket på samme måte av søvnmangel. Hun ble sløvere, men aksepterte likevel sex.

Forskerne mener det er fordi hunner ikke kan tillate seg å avvise en egnet beiler hvis hun skal sikre de beste genene for sitt avkom.

Les også:

Sex

INTIMSONEN: Få vitenskapens 7 råd til bedre sex

12 minutter
Sex

Nye forsøk avslører hemmeligheten bak menns sexlyst

2 minutter
Twee mensen hebben seks onder de dekens
Sex

INTIMSONEN: Tenker menn på sex hvert 7. sekund?

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul