Oksytocin: Kjærlighetsspray gjør menn mer attraktive

Forskere har oppdaget en eliksir som får kvinner til å oppfatte menn som mer attraktive. Hemmeligheten ligger i hormonet oksytocin.

Oksytocin-spray

Nå er det håp for alle oss som ikke akkurat ligner George Clooney eller Matthew McConaughey.

Forskere ved Bonns universitet i Tyskland har nemlig oppdaget en ”kærlighetseliksir” som får kvinner til å oppfatte menn som mer attraktive, skriver Daily Mail.

Eliksiren er en spray som inneholder syntocinon, en syntetisk utgave av hormonet oksytocin, som forskere lenge har visst frigis i hjernen når vi blir forelsket.

Kvinner fikk kjærlighetsspray

Forskerne ba 40 kvinner i 20-årene om å delta i et forsøk. Halvparten av kvinnene fikk nesesprayen med syntocinon, mens de andre fikk en placebospray. Kvinnene ble vist bilder av menn – deriblant partneren – som de ble bedt om å vurdere.

Deretter byttet forskerne om på gruppene, og placebogruppen fikk nå sprayen med syntocinon og omvendt.

Det oppsiktsvekkende resultatet var at kvinnene vurderte partneren sin som 15 % mer attraktiv etter at de hadde inhalert hormonsprayen enn etter å ha inhalert placebosprayen.

Virker også på menn

Kjærlighetshormonet oksytocin virker tilsynelatende også på menn.

Den tyske psykiateren René Hurlemann ved Universität Bonn i Tyskland offentliggjorde i fjor oppsiktsvekkende forsøksresultater med oksytocin.

Hurlemann lot 20 unge menn som var i et fast og langvarig forhold, se på en rekke bilder av kvinner. I bunken var det bilder både av kjæresten og av ukjente kvinner, og mennene skulle gi hver kvinne karakter etter hvor tiltrekkende hun var.

Hormon gjør kjæresten mer tiltrekkende

Etterpå gjentok Hurlemann forsøket, men denne gangen fikk mennene sprayet oksytocin i nesen. Resultatet var slående. Under påvirkning av hormonet syntes mennene at partneren var mer tiltrekkende enn før, mens stoffet ikke hadde noen virkning på bedømmelsen av de andre kvinnene.

Oksytocin spiller tilsynelatende en nøkkelrolle. Hjerneskanninger av forsøkspersonene viste at hormonet aktiverte området nucleus accumbens (NAcc), som er en del av belønningssenteret.

Andre forsøk har påvist at denne delen av hjernen bidrar til å gi den gode følelsen ved romantisk kjærlighet, og dermed knytter hormonet partnerne sammen.

Les mer om kjærlighetens kjemi

Hjernesentre og kjemiske forbindelser styrer kjærlighetslivet vårt – både i flørtens spenning, forelskelsens rus og i det trygge parforholdet. Det kan du lese enda mer om her: