Shutterstock

Myter og fakta om kvinnelig ejakulasjon

Få fenomener er forbundet med flere myter enn kvinnens ejakulasjon. Er væsken tiss? Er det bare pornostjerner som er i stand til å ejakulerer? Vitenskapen har svaret.

1. De eksisterer bare i erotiske filmer

MYTE Millioner av kvinner verden over får med varierende hyppighet ejakulasjon i forbindelse med forplantningsakten. Akkurat hvor mange av verdens rundt 3,5 milliarder kvinner som opplever dette under orgasme, er ikke nøyaktig klarlagt.

En systematisk gjennomgang av de vitenskapelige studiene på området frem til 2013 viser imidlertid at kvinner i 10-54 prosent av tilfellene ejakulerer under sex.

Den ledende franske forskeren på området, Samuel Salama, hevder i forbindelse med en studie at «alle kvinner har denne evnen hvis partnerne vet hva de driver med».

Mengden av væske varierer også. Men gjennomsnittet hos 320 kvinner svarer til under 6 centiliter, ifølge en studie publisert i tidsskriftet The Journal of Sexual Medicine i 2013.

2. Det er bare tiss.

BÅDE OG Det kommer an på hvem man spør.

Samuel Salama, fra det franske privatsykehuset Parly II i Le Chesnay, analyserte i forbindelse med sin forskning væsken fra syv kvinner.

For to kvinners vedkommende var det identisk med urin. For de fem andre et prostata-spesifikt antigen, PSA, som var var blandet med urinen. Men hovedbestanddelen stammet fra blæren.

En dansk studie av ejakulatet til en kvinne kom frem til at bare 50 prosent av den ejakulerede substans var urin.

3. Ejakulasjon skjer bare hvis man stimulerer G-punktet

MYTE Det betyr selvsagt ikke at ejakulasjon ikke kan forekomme hvis man stimulerer deg myteomspunne G-punktet.

Men sprutorgasmer forekommer både ved skjedeorgasme (herunder G-punktsorgasme) og stimulering av klitoris.

Årsaken til koblingen mellom de to fenomenene er trolig at begge deler inntil for noen få år siden har vært mangelfullt undersøkt av vitenskapen.

Selv på Aristoles' tid antydede man, at også kvinder kunne ejakulere.
© Shutterstock

4. Sprutorgasmer er et nytt fenomen

MYTE Selv om sprutorgasmer naturligvis ikke var en del av pensum da læreren din i sjuende klasse gjorde rede for (noen av) detaljene omkring livets mirakel, så har verken den kvinnelige anatomi eller for den saks skyld gleden ved kjønnsakten endret seg noe særlig på mange tusen år.

De tidligste beskrivelsene av kvindelig ejakulasjon går helt tilbake til Aristoles - omkring 300 år før vår tidsregning.

I Europa er det først beskrevet på 1400-tallet, da den nederlandske legen Laevenius Lemnius beskriver det i blomstrende vendinger som avslører at han mener det er en slags kvinnelig sæd.

5. Ejakulasjon har ingen funksjon

BÅDE-OG Verden er naturligvis full av barn som har blitt unnfanget uten sprutorgasme. Men der er ifølge Samuel Salama ingen tvil om at en kvinnelig ejakulasjon gjør tilværelsen lettere for sædcellene på veien mot befruktning.

Ejakulasjonsvæsken har lavere ph-verdi enn det vanlige miljøet i skjeden, og dermed blir miljøet mindre "fiendtlig" for de basiske sædcellene.