Kondomfri prevensjon til menn i nær fremtid

En ny type prevensjon til menn, som verken krever strammende gummi eller et snitt i de edlere deler, kan komme i butikkene allerede i 2018.

mandeprævention

Prevensjon er, både for menn og kvinner, ofte forbundet med enten ubehag, hormoner eller ugjenkallelige inngrep.

Men en ny form for prevensjon til menn unngår alle disse utfordringene.

Vasalgel – som prevensjonen heter – har nylig bestått nye medisinske forsøk som er publisert i Basic and Clinical Andrology. Her kan man lese hvordan en enkelt innsprøytning i hannkaniner skaper en effektiv beskyttelse mot graviditet i minst tolv måneder.

Ikke permanent prevensjon

I mange år har kondomet vært den eneste prevensjonen for menn som ikke har vært en permanent løsning. Men Vasalgels virkning kan trekkes tilbake så snart mannen ønsker det.

Vasalgel virker ved at legen sprøyter en fleksibel hydrogel – et gelelignende materialt – inn i mannens sædledere.

Geleklumpen blokkerer for sædcellene, slik at de ikke kan trenge igjennom, men sædvæsken har fortsatt fri passasje gjennom geleen, slik at mannen kan ha utløsning, men uten sædceller.

Prevensjon virket i et år

I de nye forsøkene fikk tolv hannkaniner en enkelt innsprøytning av Vasalgel i ulike doser i sædlederne sine.

Hos elleve av hannkaninene fant forskerne ingen spor av sædceller i sædavgangen. Og alle tolv var ute av stand til å gjøre sine kvinnelige bekjentskaper gravide i løpet av det året forsøket varte.

Dessuten ser det ikke ut til at være noen former for bivirkninger ved Vasalgel. Det er likevel viktig å være klar over at Vasalgel ikke beskytter mot kjønnssykdommer.

Prevensjon til salgs i 2018

Forskerne som står bak forsøkene, sier at så snart geleen ble fjernet fra kaninens sædledere, fikk sædcellene raskt fri adgang gjennom sædlederne igjen.

Forsøk på mennesker er planlagt til senere i år, og allerede i 2018 kan produktet være i butikkene.