Shutterstock

Kan menn og kvinner være bestevenner?

Kan menn og kvinner ha platonske vennskap uten seksuelle undertoner? Eller vil det alltid være en underliggende tiltrekning som de to «vennene» ikke nødvendigvis er klar over?

Det kan høres ut som et banalt spørsmål, for selvfølgelig kan menn og kvinner være venner. Men historisk sett er det faktisk uvanlig.

Nære vennskap mellom menn og kvinner ble først virkelig aktuelt i kjølvannet av den feministiske bevegelsen på 1960-tallet. Større likhet banet vei for flere vennskap på tvers av kjønnene, og i dag tilhører 30–42 prosent av alle vennskap denne kategorien.

Noen er mer tilbøyelige til å søke slike vennskap enn andre. En studie har blant annet vist at feminine menn og maskuline kvinner har flere venner av motsatt kjønn enn maskuline menn og feminine kvinner.

Spørreundersøkelser avslører imidlertid at det kan være vanskelig for vennene å holde fingrene fra hverandre. I en spørreundersøkelse hadde halvparten av 315 amerikanske studenter hatt sex med en venn av motsatt kjønn.

Den seksuelle tiltrekningen er vanlig. I en studie hadde 58 prosent av deltagerne vært seksuelt tiltrukket av en venn, mens 62 prosent i en annen studie hadde opplevd seksuelle spenninger i vennskapet.

Menn er seksuelt motivert

Mange menn har til og med skjulte intensjoner når de innleder et vennskap med en kvinne. Det blir klart så snart menn og kvinner blir bedt om å evaluere årsakene til at de ble venner med et menneske av motsatt kjønn.

For kvinner var beskyttelse en viktig grunn til å bli venner med en mann, mens mennene i mye høyere grad anga seksuell tiltrekning som årsaken til at de innledet vennskapet.