Shutterstock

Kan man være aseksuell?

Finnes det personer som går gjennom livet helt aseksuelle og aldri tenner på et annet menneske?

Aseksuelle personer fristes ikke av sex og tenner verken på menn eller kvinner.

Ifølge en engelsk studie med mer enn 18 000 testdeltakere er om lag én prosent av befolkningen aseksuelle. Testdeltakerne ble blant annet spurt om seksuelle preferanser, antall partnere og hyppigheten av seksuelle aktiviteter. Hvis personene svarte at de aldri hadde følt seg seksuelt tiltrukket av noen, ble de kategorisert som aseksuelle.

Av de 195 aseksuelle personene var 70 prosent kvinner.

Selv om færre aseksuelle personer var i et langvarig forhold enn seksuelle personer, var mer enn 30 prosent likevel gift eller bodde med en partner.

70 prosent av de aseksuelle er kvinner. Og selv om de ikke har lyst på sex, er 30 prosent av de aseksuelle i et fast forhold.

Aseksuelle kan nemlig godt være romantisk tiltrukket av andre uten å ha lyst på sex med dem. Og selv om de ikke har lyst, begir noen seg likevel ut i seksualakten, for eksempel for å få barn.

Venstrehendte er mer aseksuelle

Studien viste også at aseksuelle personer hadde dårligere helse, og at aseksuelle kvinner begynte å menstruere senere enn seksuelle kvinner.

En annen studie har vist at det er 2,5 ganger mer sannsynlig å være aseksuell hvis man ikke er høyrehendt.

Aseksualitet skiller seg ut fra seksuelle forstyrrelser som HSDD, der personer lider under en manglende sexlyst. Aseksuelle er som regel ikke bekymret over sin manglende sextrang siden det er bare en naturlig del av hvem de er.

Kan man bli aseksuell etter hvert?

Selv om du tidligere har blitt tiltrukket av et annet menneske, kan du godt bli aseksuell senere i livet.

LES OGSÅ: Hvor mange seksualiteter finnes det?

Aseksualitet er ikke en uforanderlig tilstand, og på samme måte som noen heteroseksuelle personer opplever å bli tiltrukket av en person av samme kjønn – eller tvert imot – kan seksualitet også komme mer eller mindre til uttrykk gjennom livet. Du kan altså godt være aseksuell i en periode på livet uten at det nødvendigvis fortsetter.

Du kan godt miste lysten til sex i en periode uden at være aseksuel.

Manglende sexlyst trenger ikke være ensbetydende med at du holder på å bli aseksuell.

© Shutterstock

Å være aseksuell er imidlertid ikke det samme som å ikke ha lyst til å være intim med partneren sin. Manglende sexlyst kan skyldes flere ting, og mangel på sexlyst med egen partner er ikke nødvendigvis ensbetydende med at du holder på å bli aseksuell. Det kan for eksempel være at du har lyst på sex med andre og ikke tenner på partneren din lenger.

LES OGSÅ: Hvor mange kjønn finnes det?