Vi har virkelig sex på hjernen

Hjernen arbeider på høytrykk når vi ser et nakent menneske.

naked woman

At synet av nakne personer kan sette fantasien i sving, vet vel alle. Men nå har finske forskere vist i et forsøk at bilder av mennesker uten klær rett og slett setter hjernen i stand til å jobbe mer effektivt. Seksuelt stimulerende signaler fremskynder faktisk hjernens behandling av synsinntrykkene.

Hjerneforskere ved universitetene i Tampere og Aalto i Finland satte i alt 47 kvinner og menn til å se på bilder av personer med eller uten klær eller bare i badedrakt.

Bildene varierte med fotoer av ansikter og biler. Forskerne visste at et bestemt område bakerst i hjernen er spesielt følsomt overfor synsinntrykk av mennesker. Og at signalene særlig viser seg som sterke negative utslag ved EEG-målinger (elektroencefalografi). Nå ville de undersøke hjernens reaksjon på synet av nakne kropper.

Testpersonene ble en etter en plassert i en stol foran en monitor der bildene ble vist i tilfeldig rekkefølge. Forskerne målte samtidig personenes reaksjoner på synsinntrykkene med EEG. Hver deltager hadde 21 elektroder festet til hodebunnen slik at det var mulig å registrere de elektriske svingningene i hjernen.

Målingene avslørte at synet av nakenhet stimulerte flere av hjernens nevrale nettverk til å bli aktive. I løpet av kortere tid enn 120 millisekunder jobbet hjernecellene på høytrykk med å bearbeide bilder av mennesker uten en tråd på kroppen. Og aktiviteten i hjernen var mer omfattende og varte lenger enn i de andre tilfellene.

Få oversikt over størrelsen på penis blant verdens menn.

Når testdeltagerne så personer iført badedrakt, fikk hjernen det nesten like travelt. Ansikter ga også et visst utslag, mens fotografier av biler på langt nær hadde samme effekt.

Forskerne vet ikke hvorfor hjernen reagerer slik, men forklaringen kan være at vi fra naturens side trenger å være effektive når det gjelder valg av seksuell partner, slik at vi kan forplante oss. Jo raskere vi registrerer om det er potensielle partnere i nærheten, desto tidligere kan vi danne par og få barn.

Bilder av bar hud gir den raskeste reaksjonen

Testpersonene så bilder av biler (A), ansikter (B), nakne personer (C) og mennesker iført badedrakt (D). Etter 100 millisekunder begynte forskerne å måle hjerneaktiviteten. Hjernen reagerte raskest og kraftigst på de nakne og de lettkledde personene.

Elektrisk aktivitet i hjernen måles i mikrovolt (µV). Jo større utslaget (amplituden) er fra 0-punktet, desto større er hjerneaktiviteten i det gjeldende området. Aktiviteten er størst i de oransje og fiolette hjerneområdene.

Les også vår artikkel ‘Hvor mange seksualiteter finnes det?