Shutterstock & Lotte Fredslund
Hænder i plyssede håndjern

Gener bestemmer dine frekkeste fantasier

Foretrekker du menn eller kvinner? Romantikk eller pisk? Intimitet eller orgier? Uansett hva du fantaserer om, har forskerne gjennomskuet hvorfor du tenker som du gjør.

Håndjern, pisk og bind for øynene – det høres kanskje ut som en seksuell fantasi for noen få avvikere. Men det er ikke det.

Over halvparten av oss fantaserer om enten å ha total dominans i sengen eller å underkaste oss sexpartneren vår fullstendig. 30 prosent har faktisk fantasert om å bli direkte tvunget til å ha sex.

Fantasiene kan kanskje virke naturstridige, men en ny belgisk studie viser at vår seksuelle fascinasjon for smerte og ydmykelse har en helt naturlig forklaring. Forskergruppen undersøkte par som deltok i sex basert på dominans og underkastelse, og fant en rekke avslørende spor i parenes blod.

Og de belgiske forskerne er slett ikke alene.

Menneske i latexdrakt

Underlige seksuelle fetisjer er ikke så uvanlige som mange tror. Ifølge et nytt belgisk forsøk er den på bildet fristende på grunn av noen bestemte hormoner i blodet.

© Shutterstock

Sex har blitt et populært emne i vitenskapens verden, og forskere over hele kloden har begynt å undersøke hva som får blodet til å bruse – og hvorfor. Detektivarbeidet har ledet dem tilbake til våre fjerne forfedre og langt ned i DNA-et vårt, og de har blant annet avslørt hvordan millioner av år med evolusjon har gitt opphav til noen markante forskjeller mellom menn og kvinner – og noen overraskende likheter.

Forskere dreper sexmyter

Seksuelle fantasier er forbundet med en lang rekke myter og stereotypier – særlig når det gjelder forskjellen på fantasiene til menn og kvinner. De siste årene har forskerne sett nærmere på fenomenet fordi forskjellen mellom kjønnene kan hjelpe med å avdekke biologien bak fantasiene. Noen av de utbredte forestillingene har vist seg å ha en grad av sannhet i seg, mens andre ikke har det.

En av mytene er at menn tenker på sex hvert sjuende sekund. Det blir over 8000 seksuelle tanker i løpet av en dag. Allerede i 2011 viste en amerikansk studie at det er langt fra sannheten. Mennene i forsøket rapporterte at de tenkte på sex 19 ganger om dagen.

63 prosent av menn har fantasert om i hemmelighet å spionere på noen som tar av seg klærne. Joyal et al., 2015

Mennene i forsøket tenkte imidlertid på sex mye oftere enn de kvinnelige forsøksdeltakerne, som bare tenkte på sex ti ganger på en dag.

Mange tror menn først og fremst er tiltrukket av personer som er mye yngre enn dem selv, mens kvinner foretrekker noen som er eldre.

I en kanadisk studie fra 2015 ble 1516 forsøkspersoner spurt om de seksuelle fantasiene sine. Studien avslørte at de mannlige forsøksdeltakerne ganske riktig i mye høyere grad enn kvinnene fantaserte om sex med yngre personer, men mennene overgikk også kvinnene når det gjaldt å fantasere om folk som var mye eldre enn dem selv.

Fantasi med pisk
© Shutterstock

Menn og kvinner fantaserer ulikt

En tredje ganske hardnakket myte er at kvinners fantasier er mer intime og romantiske, men det er heller ikke helt riktig.

92 prosent av kvinnene i den kanadiske studien la vekt på romantiske følelser i sitt seksuelle forhold, men tallet var hele 88 prosent for menn.

86 prosent av kvinnene sa at atmosfære og omgivelser var viktige – igjen var tallet nesten like høyt for menn: 81 prosent. Og når forskerne så på de ti mest utbredte fantasiene hos hvert kjønn, var over halvparten de samme.

Kjønnene er altså mer like enn det noen myter antyder. Men det er også klare forskjeller, og de har ifølge flere forskere dype evolusjonære røtter.

Evolusjon foretrekker gruppesex

De kanadiske forskerne avslørte at menn mye oftere fantaserer om sex med to kvinner enn kvinner fantaserer om sex med to menn. Hele 75 prosent av mennene i studien hadde dessuten fantasert om sex med mer enn tre kvinner på en gang.

Årsaken ligger ifølge flere forskere antagelig i de rollene som menn og kvinner gjennom millioner av år har hatt i forhold til reproduksjon. Mens kvinner må bære et eventuelt avkom i sin egen kropp, føde det og gi det melk – med høy risiko for sin egen helse – kan mennene slippe unna med et minimalt bidrag.

Det koster altså mannen veldig lite å spre genene sine, og nettopp derfor er det at menn blir lettere seksuelt opphisset, er mindre kritiske i valget av sexpartner og har blitt drevet mot tanken om å ha mange seksuelle partnere.

For kvinnen er kostnaden stor, og derfor har evolusjonen antagelig drevet kvinner til å være mer kritiske og måteholdne i tilnærmingen til sex.

Sammenligningen med menn er imidlertid en anelse misvisende, for selv om kvinner fantaserer mindre om flere sexpartnere enn menn, drømmer over halvparten av kvinnene i den kanadiske studien om sex med to menn. Og selv om det høres merkelig ut, har også det antagelig en biologisk og evolusjonær forklaring.

Trekant

57 prosent av kvinner fantaserer om sex med to menn, og 28 prosent har fantasert om sex med mer enn tre.

© Shutterstock

I dyrenes verden vil en hunn ofte pare seg med flere hanner i løpet av en paringssesong, og i løpet av de siste tiårene har forskerne avdekket hvorfor. Hunnens framgangsmåte øker ikke antallet unger; derimot hjelper den henne til å få best mulig avkom.

Hunnen har allerede valgt ut partnerne sine på bakgrunn av ytre trekk, som utseende, størrelse og atferd, men inne i kroppen kan hun foreta et like viktig utvalg.

Når hunnen har sædcellene til flere hanner i kroppen, vil de konkurrere i for eksempel svømmehastighet, og hunnen oppnår dermed befruktning av den mest fertile hannen. Hunnens eggcelle og det kjemiske miljøet rundt den kan også favorisere sædceller med bestemte genetiske trekk slik at egget blir befruktet av hannen med de mest fordelaktige genene.

Pisk føles som julaften

Fantasien om flere sexpartnere har altså en klar biologisk forklaring. Litt vanskeligere er det å se logikken i fantasier som for eksempel handler om knebling eller elektriske støt. Det samme gjelder for fantasier som ikke innbefatter et annet menneske i det hele tatt – mange tenner for eksempel på materialet lateks eller andre livløse gjenstander.

Slike fantasier har antagelig ikke en direkte evolusjonær årsak, men er mer en følge av måten hjernen vår arbeider på.

36 prosent av kvinner har fantasert om å bli pisket eller dasket til under sex. Joyal et al., 2015

Tilsynelatende underlige fetisjer kan for eksempel oppstå ved enkel assosiasjon. I et forsøk med rotter utstyrte forskerne en gruppe hanner med små jakker før dyrene fikk sin seksuelle sin debut med en hunn. En annen gruppe hanner fikk sin debut uten jakke.

Forskerne fjernet deretter jakkene fra halvparten av den ene gruppen og utstyrte halvparten av den andre gruppen med jakker. Til slutt ble alle hanner igjen satt sammen med en hunn.

De fleste gjennomførte en paring uten problemer, men ikke de hannene som hadde hatt debuten med jakke på og nå skulle pare seg uten jakke. De ble rett og slett ikke opphisset uten jakken. Jakken hadde blitt en fetisj for dem fordi hjernen koblet den til sin første seksuelle opplevelse.

Hjerneaktivitet
© Shutterstock & Lotte Fredslund

Hjernen fråtser i sex

Såkalte BDSM-fantasier, som for eksempel kan inneholde håndjern og pisker, har en annen forklaring. I en belgisk studie fra 2020 samlet en forskergruppe blodprøver fra 35 BDSM-par før og etter sex. Blodprøvene avslørte at parenes seksuelle aktiviteter førte til en økning av hormoner som endocannabinoider og kortisol – særlig hos den parten som underkastet seg.

Endocannabinoider har tidligere vist seg å utløse seksuell nytelse, men kortisol er vanligvis forbundet med stress. Stigningen i kortisolnivået skyldes ifølge studien det smertefulle elementet i BDSM-sex.

Kortisol er imidlertid ikke bare et stresshormon. Det påvirker også hjernens nytelsessenter og spiller en rolle i avhengighet. Stoffet er blant annet involvert i den overveldende følelsen av forventningsfull glede som barn merker i dagene før julaften.

Kombinasjonen av endocannabinoider og kortisol er ifølge de belgiske forskerne årsaken til at BDSM-utøvere opplever en nesten avhengighetsskapende rus under akten.

Gener avgjør rollebesetning

En av de større gåtene innen de frekke tankenes verden handler om statistene i fantasiene dine. Hva avgjør om de tilhører det samme kjønnet som deg selv, det motsatte kjønnet eller begge deler?

Fantasier om folk av samme kjønn er – ikke så overraskende – særlig vanlige blant homofile. Flere studier viser at gener spiller en viktig rolle for homofili. Hvis en homofil kvinne har en enegget tvilling, er det 48 prosents sannsynlighet for at tvillingen også er homofil. Med en toegget tvilling er tallet bare 16 prosent, mens det for en stesøster er nede på seks prosent. Lignende tall gjelder for menn.

Resultatene viser tydelig hvor viktige genene er, men forskerne har lenge hatt problemer med å finne fram til nøyaktig hvilke gener som avgjør seksualiteten vår. Nå har en ny studie brakt forskerne nærmere svaret.

Mænd kysser

21 prosent av mennene i den kanadiske studien fra 2015 hadde fantasert om sex med en annen mann. Men bare elleve prosent av mennene beskrev seg selv som homo- eller bifile.

© Shutterstock

Et internasjonalt team av forskere undersøkte i 2021 DNA fra omkring 800 000 mennesker der om lag halvparten aldri hadde deltatt i homofil sex, mens den andre halvparten hadde gjort det ved minst en anledning.

Resultatene viste at mange i den sistnevnte halvparten tilsynelatende delte et bestemt mønster av genetiske kjennetegn som var vesentlig mindre vanlige i den førstnevnte halvparten. De påvirkede genene var blant annet koblet til luktesansen og kjønnshormoner. Forskerne kunne imidlertid også avsløre at de genetiske trekkene bare utgjør en brøkdel av de faktorene som spiller inn på seksualitet.

Studiens mest overraskende resultat var imidlertid ikke at visse gener spiller en rolle når det gjelder homofili, men at de bestemte genetiske kjennetegnene utgjør en stor evolusjonær fordel.

Antistoffer preger hjernen

De genetiske trekkene som styrer folk i retning av homofili, er ifølge den nye studien dømt til å forsvinne fra befolkningen hvis de ikke gir eierne sine en fordel når det gjelder overlevelse eller reproduksjon.

En nærmere kikk på forsøkets deltakere avslørte at den fordelen kanskje er ganske betydelig. Personer som hadde hatt heterofil sex med mange ulike partnere, hadde flere av disse trekkene enn personer som bare hadde hatt noen få seksuelle partnere.

Trekkene så også ut til å være vanlige hos personer som hadde en åpen personlighet eller var fysisk tiltrekkende. De genetiske faktorene som bidrar til homofili, ser altså også ut til å bidra til atferd eller fysiske trekk som øker sannsynligheten for å gi genene sine videre.

Studien har imidlertid fått kritikk fra andre forskere. De påpeker for eksempel at personer som har hatt sex med en person av samme kjønn, ikke nødvendigvis er homofile – og at personer som aldri har hatt homofili sex, ikke nødvendigvis er heterofile. Derfor henger kanskje ikke de genetiske trekkene så tett sammen med folks indre seksuelle preferanser, men snarere med hvordan de lever ut fantasiene sine.

En annen biologisk faktor kan til gjengjeld med relativt stor sikkerhet kobles direkte til homofili. Og den har ingenting med gener å gjøre. Flere studier viser at antallet storebrødre spiller en viktig rolle for om en mann blir homofil eller ikke.

I en analyse fant forskerne at sannsynligheten for homofili stiger med hele 33 prosent for hver storebror mannen har.

Storebrødre påvirker seksualitet

Hos menn stiger sannsynligheten for å bli homofil for hver storebror mannen har. Forklaringen er trolig å finne i samspillet mellom guttefostre og morens immunforsvar.

Graviditet
© Shutterstock & Lotte Fredslund

Første sønn framprovoserer antistoffer

Gutter har et protein som kalles NLGN4Y (blått) som ikke finnes hos kvinner. Når en kvinne er gravid med sin første sønn, gjenkjenner ikke immunsystemet hennes proteinet, og hun begynner å danne antistoffer (rødt) rettet mot proteinet.

Graviditet

Antistoffer oppsøker lillebrors hjerne

Hvis kvinnen blir gravid med enda en sønn, danner immunsystemet raskt antistoffer mot NLGN4Y, og mengden antistoffer er derfor høyere enn ved første graviditet. Antistoffene binder seg til proteinet i barnets hjerne.

Graviditet

Hjerner utvikler seg forskjellig

Antistoffene påvirker antagelig hjernens utvikling, men forskerne vet fortsatt ikke nøyaktig hvordan. Noen studier peker imidlertid på at hetero- og homofile menn utviser forskjeller i visse hjernesentre, blant annet talamus.

Storebrødrenes betydning skyldes antagelig at morens immunsystem danner flere og flere antistoffer mot guttenes proteiner for hver gang hun er gravid med en gutt. Og antistoffene påvirker de ufødte guttenes hjerner på en fortsatt ukjent måte som styrer dem i retning homofili.

Fenomenet gir kanskje en evolusjonær fordel som forskerne ikke kjenner til. Men det er også mulig at det er en helt tilfeldig bivirkning av biologien vår.

Fantasier styrker hjernen

Fantasiene våre og den seksuelle atferden vår henger ikke alltid sammen. Mens 37 prosent av kvinnene i den kanadiske studien fra 2015 fortalte at de hadde fantasert om sex med en annen kvinne, beskrev bare 19 prosent av de samme kvinnene seg selv som homo- eller bifile. En annen studie har vist at bare 8,7 prosent av kvinner faktisk har hatt homofil sex.

Fantasier kan imidlertid leves ut på andre måter enn med et annet menneske. På nettet kan folk via pornografi leve ut stort sett enhver fantasi, og ifølge en tsjekkisk studie fra 2018 ser 72 prosent av unge porno – tallet var 96 prosent for mennene og 59 for kvinnene.

46 prosent av menn har fantasert om å bli bundet i forbindelse med sex. Joyal et al., 2015

Pornoen lar folk leve ut lyster som kanskje er mer ekstreme enn de de lever ut med en sexpartner, og derfor kan porno virke nesten euforiserende. Flere studier peker også på at porno kan skape en form for avhengighet i hjernen – og i noen tilfeller ødelegge folks sexliv.

Porno må altså brukes med omtanke. Til gjengjeld tyder mye på at seksuell dagdrømming er bra for hjernen.

Amerikanske forskere satte i 2006 en gruppe forsøkspersoner til å løse oppgaver som krevde en kreativ tankegang. Før de satte i gang, ble noen deltakere bedt om å fantasere om en vellykket date som enten var en engangsforestilling eller begynnelsen på et langvarig forhold.

Forsøket viste at fantasier forbedret deltakernes prestasjon i den kreative testen. Hos menn gjaldt det både fantasier om kort- og langvarige forhold, mens kvinners kreativitet først og fremst ble stimulert av fantasier om varige forhold. Tanker om romantikk og sex øker altså evnen til å tenke utenfor rammene.

En frekk fantasi er med andre ord et godt triks hvis du sitter fast i en vanskelig oppgave på jobben.