Shutterstock & Claus Lunau
4 træk gør dig smuk

Forskere: 4 trekk gjør deg vakker

Ser du litt gjennomsnittlig ut? Det kan være en fordel, ifølge forskerne. De har oppdaget en rekke ansiktstrekk som de fleste menneskene finner tiltrekkende.

Hva finner du tiltrekkende ved et annet menneskes utseende? Du kan antagelig ikke selv svare på det, men forskerne har et godt bilde av det.

De har i en lang rekke forsøk bedt forsøkspersoner bedømme utseendet av ulike ansikter. I noen forsøk tilhører ansiktene virkelige mennesker. I andre er ansiktene datagenerert, slik at forskerne nøye kan manipulere for eksempel avstanden mellom øynene eller ansiktets symmetri.

Resultatene avslører at de fleste menneskene mener at noen helt bestemte egenskaper gjør et ansikt tiltrekkende.

4 trekk gjør deg vakker

Disse bildene viser hva de enkelte ansiktstrekkene betyr for vår oppfatning av ansiktet. Vi bruker skuespilleren George Clooney som eksempel, ettersom han har alle disse trekkene. I noen av bildene har vi manipulert ansiktet hans for å gjøre om trekkene.

Shutterstock & Claus Lunau

1. Symmetri er sexy

En rekke studier avslører at både menn og kvinner finner ansikter som er symmetriske, mest tiltrekkende.
George Clooney: ikke manipulert.

Shutterstock

Forskerne mener at ansiktssymmetri blant annet kan signalisere at personen er velnært og har et godt forsvar mot infeksjoner.
George Clooney: manipulert til å være asymmetrisk.

Shutterstock & Claus Lunau

2. Middelmådighet stikker seg ut

Ansikter med gjennomsnittlige ansiktstrekk betraktes som veldig vakre. Det viser forsøk der en datamaskin har smeltet sammen mange ansikter.
George Clooney: ikke manipulert.

Shutterstock

Forklaringen kan være at vi er evolusjonært tilpasset til å unngå store avvik, som kan være tegn på skadelige mutasjoner.
George Clooney: manipulert til ikke å ha gjennomsnittlige proporsjoner.

Shutterstock & Claus Lunau

3. Alder splitter kjønnene

Menn foretrekker generelt yngre eller jevnaldrende kvinner, mens kvinner ofte er tiltrukket av menn som er eldre enn dem selv.
George Clooney: ikke manipulert.

Shutterstock

Årsaken kan være at eldre menn normalt har flere ressurser enn yngre, og de er – i motsetning til eldre kvinner – fortsatt fertile.
George Clooney: manipulert til å se yngre ut.

4. Skjegg må være akkurat passe

Kvinner foretrekker menn med ti dager gamle skjeggstubber i stedet for glattbarberte menn, menn med fem dager gamle skjeggstubber og menn med fullskjegg.
George Clooney: ikke manipulert.

Shutterstock

Årsaken er kanskje at skjeggstubbene signaliserer et moderat nivå av maskulinitet, som er fordelaktig for kvinnene.
George Clooney: manipulert til å ha fullskjegg.