Shutterstock

Finnes g-punktet?

En spesielt erogen sone som gjemmer seg få centimeter inne i vagina og kan få hjernen til å eksplodere i en rus av signalstoffer. Slik beskrives kvinnens g-punkt. Men sannheten er at det lille lystsenteret fortsatt kan få vitenskapen til å krangle med seg selv.

G-punktet finnes – i hvert fall hvis betegnelsen henviser til den følelsen som noen kvinner oppnår ved stimulering av en spesielt erogen sone på forsiden av vagina og 5–6 centimeter oppe.

Til gjengjeld krangler den medisinske forskningen fortsatt med seg selv om hvorvidt en egen anatomisk struktur i kvinnekroppen virkelig er kilden til nytelsen.

I 2017 utga forskere i det vitenskapelige tidsskriftet The Journal of Sexual Medicine data fra disseksjonen av 13 avdøde kvinner på 32–97 år.

Tre sexstillinger stimulerer G-punktet

© Ken Ikeda Madsen

Bakfra

© Ken Ikeda Madsen

Ovenpå

© Ken Ikeda Madsen

Beina opp

Forsker: Navnet er misvisende

Forskerne fant ikke g-punktet hos noen av dem. Hjerneskanninger utført ved Rutgers University i 2011 tyder imidlertid på at g-punktet finnes. Stimulering av skjedeveggen aktiverer nemlig flere og større grupper av celler i hjernen enn bare stimulering av klitoris.

Hovedforfatteren bak studien, Barry Komisaruk, mener selv at ordet «punkt» er misvisende, og foreslår i stedet «g-regionen» eller «g-området».