Du dufter deg til den perfekte partner

Nesa og hjernen samarbeider om å tenne lysten. Men de er kresne. Og det kan du takke millioner av år med evolusjon for. Nesa analyserer DNA-et til potensielle partnere, slik at du kan sikte deg inn på de som vil gi barna best mulige gener.

Fisk, fugler og pattedyr lukter seg fram til den ideelle partneren, og du er ikke noe unntak. Nesa kan fange opp hvilken type såkalte HLA-1-proteiner et annet mennesker har på cellene sine.

HLA-1-proteinene finnes overalt i kroppen, og de spiller en viktig rolle for å beskytte cellene dine mot virus. De finnes blant annet i en A-, B- og C-variant, og luktesansen din sørger for at du faller for personer som har andre varianter enn deg selv.

Du synes lukten av dem er mer tiltrekkende, sex med dem er mer tilfredsstillende, og du har mer lyst til å få barn med dem.

Nesa velger ut nyttig svette

Ingenting lukter mer sexy enn et fremmed HLA-1-protein, og det er bra for barnas immunforsvar.

© Claus Lunau & Shutterstock

Celler bærer fingeravtrykk

Genene for de såkalte HLA-1-proteinene finnes i tre versjoner, som gir opphav til henholdsvis type A (blå), B (grønn) og C (gul) av proteinet. Vi kan ha en eller to av disse typene i cellene våre. De sitter på cellens overflate, der de viser fram bestemte proteinfragmenter fra cellens indre.

© Claus Lunau & Shutterstock

Proteiner havner til slutt i svetten

De små proteinfragmentene (små sirkler) passer bare til akkurat den typen HLA-1-protein som de sitter på – dermed kan identiteten avsløre hvilke HLA-1-proteiner vi har i cellene våre. Fragmentene kan frigis i svettekjertlene våre, der de blir oppløst i svetten og blant annet havner under armene våre.

© Claus Lunau & Shutterstock

Nesen snuser opp fragmenter

Når svetten fordamper, følger fragmentene med, og du ender med andre menneskers proteinfragmenter i nesa. Her treffer de sanseceller i det såkalte vomeronasale organet (rød), som sitter på hver sin side av neseveggen. Cellene sender et signal videre til hjernen, som avkoder fragmentenes identitet.

Det evolusjonære formålet med å søke opp fremmede HLA-1-proteiner er at du dermed sikrer at barna dine får en miks av ulike HLA-1-varianter.

En god miks vil antagelig sørge for at barna tåler angrep fra virus bedre.