Shutterstock

Derfor får menn lettere orgasme enn kvinner

INTIMSONEN: Det er allment kjent at menn har lettere for å få tilgang til de frydefulle sekundene der hjernen flyter over i et festfyrverkeri av belønningsstoffer. Forklaringen finnes i flere ulike faktorer.

Forskere er stort sett enige om at formålet med mannens orgasme er å oppmuntre ham til å spre sæden sin og på den måten sikre seg avkom.

Teorien kan imidlertid ikke overføres direkte til kvinner, siden en kvinne godt kan bli gravid selv om hun ikke har fått orgasme under unnfangelsen.

Det kan være en av forklaringene på at menn har lettere for å oppnå det bombardementet av belønningshormoner som en orgasme er, selv om kvinner har dobbelt så mange nerveender i klitoris som menn har i sin penis.

Seksualitet starter mellom ørene

En annen forklaring ligger i de store forskjellene i den mannlige og kvinnelige seksualiteten.

Grovt sagt starter menns seksualitet mellom beina, mens kvinners seksualitet starter mellom ørene.

I en koreansk studie fra 2013 viste hjerneskanninger at romantisk erotikk utløste mer aktivitet i kvinnenes hjerner enn fysisk erotikk, og at kjærlige antydninger gjorde dem mer seksuelt oppstemt enn direkte sexladede utspill.

Hos mennene var det stikk motsatt.

Hva skjer i kroppen under en orgasme? Lær mer i denne videoen.

Hjerne og kropp er uenige

Samtidig kompliseres kvinners seksualitet også av at hjerne og kropp ikke alltid er enige om hvor seksuelt opphisset de er, og derfor er det for eksempel ikke alltid sammenheng mellom sexlyst og fuktighet i skjeden.

Hos kvinner er det altså mange ulike faktorer som skal spille på lag for at de skal oppnå de frydefulle sekundene der hjernen flyter over av herlige belønningsstoffer.

© Claus Lunau

Kvinnens orgasme

Dette skjer i kroppen opp til den kvinnelige orgasmen.

Fase 1: Opphisselse

Når en kvinne blir opphisset, økes blodtilstrømningen til kjønnsorganene hennes. Blodårene utvides, og klitoris og kjønnslepper svulmer opp.

Varighet: Fra få minutter til flere timer.

Fase 2: Platå

Kraftig blodtilstrømning får de nå fuktige skjedeveggene til å svulme opp og bli faste,slik at de kan ta imot penis. Klitoris blir så følsom at den trekker seg tilbake for å unngå direkte stimulering.

Varighet: Flere minutter.

Fase 3: Orgasme

Rytmiske sammentrekninger oppstår i og omkring skjeden, og livmoren trekker seg sammen og løftes litt, slik at trykket i den stiger. Et negativt trykk i livmoren hjelper med å suge opp sæd. I hjernen skilles belønningsstoffet dopamin og trygghetshormonet oksytocin ut.

Varighet: Typisk bare få sekunder.