Mand får orgasme

Derfor får menn lettere orgasme enn kvinner

Det er allment kjent at menn har lettere for å få tilgang til de frydefulle sekundene der hjernen flyter over i et festfyrverkeri av belønningsstoffer. Forklaringen finnes i flere ulike faktorer.

Shutterstock

Forskere er stort sett enige om at formålet med mannens orgasme er å oppmuntre ham til å spre sæden sin og på den måten sikre seg avkom.

Teorien kan imidlertid ikke overføres direkte til kvinner, siden en kvinne godt kan bli gravid selv om hun ikke har fått orgasme under unnfangelsen.

Det kan være én av forklaringene på at menn har lettere for å oppnå det bombardementet av belønningshormoner som en orgasme er, selv om kvinner har dobbelt så mange nerveender i klitoris som menn har i sin penis.

Seksualitet starter mellom ørene

En annen forklaring ligger i de store forskjellene i den mannlige og kvinnelige seksualiteten.

Grovt sagt starter menns seksualitet mellom beina, mens kvinners seksualitet starter mellom ørene.

I en koreansk studie fra 2013 viste hjernescanninger at romantisk erotikk utløste mer aktivitet i kvinnenes hjerner enn fysisk erotikk og at kjærlige antydninger gjorde dem mer seksuelt oppstemt enn direkte sex-ladede utspill.

Hos mennene var det stikk motsatt.

Hva skjer i kroppen under en orgasme? Lær mer i denne videoen.

Hjerne og kropp er uenige

Samtidig kompliseres kvinners seksualitet også av at hjerne og kropp ikke alltid er enige om hvor seksuelt opphisset de er, og derfor er det for eksempel ikke alltid sammenheng mellom sexlyst og fuktighet i skjeden.

Hos kvinner er der altså mange ulike faktorer som skal spille på lag for å oppnå de frydefulle sekundene der hjernen flyter over av herlige belønningsstoffer.

Kvinnens orgasme

Dette skjer i kroppen opp til den kvinnelige orgasme.

De kvindelige kønsorganer

Fase 1: Opphisselse

Når en kvinne blir opphisset, økes blodtilstrømningen til kjønnsorganene hennes. Blodårene utvides, og klitoris og kjønnslepper svulmer opp.

Varighet: Fra få minutter til flere timer.

De kvindelige kønsorganer

Fase 2: Platå

Kraftig blodtilstrømning får de nå fuktige skjedeveggene til å svulme opp og bli faste,slik at de kan ta imot penis. Klitoris blir så følsom at den trekker seg tilbake for å unngå direkte stimulering.

Varighet: Flere minutter.

De kvindelige kønsorganer

Fase 3: Orgasme

Rytmiske sammentrekninger oppstår i og omkring skjeden, og livmoren trekker seg sammen og løftes litt, slik at trykket i den stiger. Et negativt trykk i livmoren hjelper med å suge opp sæd. I hjernen skilles belønningsstoffet dopamin og trygghetshormonet oksytocin ut.

Varighet: Typisk bare få sekunder.

Les også:

Sex

6 ting du ikke visste om orgasme

5 minutter
nb_u14 Orgasm
Sex

Derfor simulerer kvinner orgasme

1 minutt
Kroppen

I hvilke sportsgrener er kvinner best?

2 minutter
Mest populære

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!