Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Klitoris - kvinnens lystsenter

12 fakta om klitoris

Den er mye mer enn en liten knapp i kvinners underliv. Klitoris gjemmer seg under huden som et isfjell, og forskerne fant først ut av hvordan den ser ut i 1998. Vi har samlet en rekke finurlige fakta om det kvinnelige lystsenteret.

1. Klitoris har ett formål

Klitoris - lyst
© Photo by NOTAVANDAL on Unsplash

Klitoris har bare ett formål – tilfredsstillelse. Det kvinnelige lystsenteret har ingen annen anatomisk rolle enn å sørge for seksuell opphisselse, og det er dermed unikt blant menneskets organer.

2. Klitoris er kvinnens isfjell

Klitoris er som et isfjell under kvinnens hud
© Shutterstock

Den delen av klitoris som er synlig, er bare toppen av isfjellet. Mesteparten gjemmer seg inne i kvinnekroppen, og hele organet blir nesten åtte centimeter langt. Det omtrent som en gjennomsnittlig ikke-erigert penis.

3. Klitoris trumfer mannens glans

Nevroner - klitoris er mer følsom enn penis
© Shutterstock

Med 8000 nerveender er det ingen andre menneskelige organer som er tilnærmelsesvis like følsomt som klitoris. Til sammenligning har hodet på penis bare omkring 4000 nerveender.

4. Klitoris vokser hele livet

På samme måte som ørene og nesen slutter ikke klitoris å vokse. Når en kvinne når overgangsalderen, vil klitorisen typisk være omkring fem ganger så stor som da hun var tenåring.

5. Alle mennesker har hatt en klitoris

Begge kjønn begynner livet som jenter i det tidlige fosterstadiet. Først når fostret er om lag tolv uker gammelt, har det utviklet en penis hvis det er en gutt. Derfor har du – uansett om du er hannkjønn eller hunkjønn – hatt en klitoris.

6. Klitoris står for flest orgasmer

Klitoris gir flest orgasmer
© Shutterstock

En analyse av 33 studier foretatt over de siste 85 årene viser at mellom 50 og 75 prosent av alle kvinner bare får orgasmer når klitoris blir stimulert. Med andre ord er et regulært samleie sjelden veien til kvinnelig orgasme.

7. Klitoris trekker seg sammen

Klitoris kan trekke seg sammen
© Shutterstock

Under en orgasme trekker klitoris seg sammen i pumpende bevegelser. En klitorisorgasme medfører typisk 3 til 16 sammentrekninger og varer mellom 10 og 30 sekunder.

8. Klitorisens plassering er avgjørende

Prinsesse Marie Bonaparte fikk operert sin klitoris

Forskning har vist at jo nærmere skjedeåpningen klitoris er, jo lettere er det for en kvinne å oppnå orgasme. Gjennom tidene har flere kvinner – uten hell – forsøkt å få operert klitoris nærmere skjedeåpningen i jakten på en orgasme. Den mest kjente som fikk foretatt et slikt inngrep, var prinsesse Marie Bonaparte – oldebarn til Napoléons bror Lucien.

9. Klitoris erigerer

Klitoris blir også stiv når den blir opphisset. Som sitt mannlige motstykke er klitoris et svamplegeme, og ved seksuell opphisselse fylles den med blod.

10. Hyener har de største klitorisene

Alle pattedyr har dem, men hyenene har de største i forhold til kroppsstørrelse. Disse åtseleternes klitoris ligner en penis. Den er lang, henger utenfor kroppen og kan bli stiv. Hyenehunnene har til og med et hull i enden av klitorisen som de tisser ut av, føder gjennom og parer seg ved hjelp av.

11. Vi har kun kjent til klitoris i 21 år

Klitoris anatomi
© Shutterstock

Klitoris var lenge et mysterium for forskerne. Først i 1998 klarte den australske urologen Helen O'Connell å kartlegge anatomien til organet fullt ut. Det gjorde hun ved hjelp av MR-skanninger av underlivet til en rekke kvinner.

12. Klitoris betyr nøkkel

Navnet klitoris stammer fra gammelgresk. Språkforskere mener det er avledet av ordet kleitoris, med betydningen liten høyde. Et annet forslag er at ordet betyr nøkkel. En indikasjon på at klitoris er nøkkelen til den kvinnelige seksualitet.

Les også:

Sex

INTIMSONEN: Slik stimulerer du best g-punktet

2 minutter
nb_u14 Orgasm
Sex

Derfor simulerer kvinner orgasme

1 minutt
Sex

INTIMSONEN: Så mange kvinner får sprutorgasmer

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul