12 klitter

12 fakta om klitoris

Den er mye mer enn en liten knapp i kvinners underliv. Klitoris gjemmer seg under huden som et isfjell, og forskerne fant først ut av hvordan den ser ut i 1998. Vi har samlet en rekke finurlige fakta om det kvinnelige lystsenteret.

16. november 2016 av Babak Arvanaghi

1. Har ett formål

Klitoris har bare ett formål – tilfredsstillelse. Det kvinnelige lystsenteret har ingen annen anatomisk rolle enn å sørge for seksuell opphisselse, og det er dermed unikt blant menneskets organer.

2. Kvinnens isfjell

Den delen av klitoris som er synlig, er bare toppen av isfjellet. Mesteparten gjemmer seg inne i kvinnekroppen, og hele organet blir nesten åtte centimeter langt. Det omtrent som en gjennomsnittlig ikke-erigert penis.

3. Tar glansen fra glansen

Med 8000 nerveender er det ingen andre menneskelige organer som er tilnærmelsesvis like følsomt som klitoris. Til sammenligning har hodet på penis bare omkring 4000 nerveender.

4. Vokser hele livet

På samme måte som ørene og nesen slutter ikke klitoris å vokse. Når en kvinne når overgangsalderen, vil klitorisen typisk være omkring fem ganger så stor som da hun var tenåring.

5. Alle har hatt en

Begge kjønn begynner livet som jenter i det tidlige fosterstadiet. Først når fostret er om lag tolv uker gammelt, har det utviklet en penis hvis det er en gutt. Derfor har du – uansett om du er hannkjønn eller hunkjønn – hatt en klitoris.

6. Står for flest orgasmer

En analyse av 33 studier foretatt over de siste 85 årene viser at mellom 50 og 75 prosent av alle kvinner bare får orgasmer når klitoris blir stimulert. Med andre ord er et regulært samleie sjelden veien til kvinnelig orgasme.

7. Den trekker seg sammen

Under en orgasme trekker klitoris seg sammen i pumpende bevegelser. En klitorisorgasme medfører typisk 3 til 16 sammentrekninger og varer mellom 10 og 30 sekunder.

8. Avstand er avgjørende

Forskning har vist at jo nærmere skjedeåpningen klitoris er, jo lettere er det for en kvinne å oppnå orgasme. Gjennom tidene har flere kvinner – uten hell – forsøkt å få operert klitoris nærmere skjedeåpningen i jakten på en orgasme. Den mest kjente som fikk foretatt et slikt inngrep, var prinsesse Marie Bonaparte – oldebarn til Napoléons bror Lucien.

9. De blir stive

Klitoris blir også stiv når den blir opphisset. Som sitt mannlige motstykke er klitoris et svamplegeme, og ved seksuell opphisselse fylles den med blod.

10. Hyener har de største

Alle pattedyr har dem, men hyenene har de største i forhold til kroppsstørrelse. Disse åtseleternes klitoris ligner en penis. Den er lang, henger utenfor kroppen og kan bli stiv. Hyenehunnene har til og med et hull i enden av klitorisen som de tisser ut av, føder gjennom og parer seg ved hjelp av.

11. Vi har bare kjent dem i 18 år

Klitoris var lenge et mysterium for forskerne. Først i 1998 klarte den australske urologen Helen O'Connell å kartlegge anatomien til organet fullt ut. Det gjorde hun ved hjelp av MR-skanninger av underlivet til en rekke kvinner.

12. Nøkkelen til kvinnen

Navnet klitoris stammer fra gammelgresk. Språkforskere mener det er avledet av ordet kleitoris, med betydningen liten høyde. Et annet forslag er at ordet betyr nøkkel. En indikasjon på at klitoris er nøkkelen til den kvinnelige seksualitet.

Kilder: Huffington Post Medical Daily Women's Health Mens Health Alternet

Få et godt tilbud på Illustrert Vitenskap

Få 3 utg. av Illustrert Vitenskap til 79,00. Klikk her.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: