Se bildet: 1000 år gammel mumie har fortsatt full hårprakt

Arkeologene fikk seg en overraskelse da de gravde i den knusktørre jorden under et velstående boligområde i Peru.

Mumie

Ychsma-folket dominerte den sentrale kysten av dagens Peru og bygde trolig opptil seksten pyramider i området.

© Cris Bouroncle / AFP via Getty Images

Under Perus travle hovedstad Lima har arkeologer gjort et overraskende funn: en tusen år gammel mumie med en hodeskalle full av lange og svært godt bevarte brune lokker.

Mumien ble funnet i det velstående Miraflores-distriktet, et bolig- og hotellområde ved stillehavskysten sør for sentrum.

Forskerne mener at den avdøde sannsynligvis tilhørte den såkalte Ychsma-kulturen, som levde i den sørlige delen av dagens Lima før inkaene tok over.

I tillegg til den imponerende hårprakten skiller den gamle menneskekroppen seg fra andre begravelser i området på flere måter, ifølge forskerne:

Den er omgitt av to keramikkrukker og et klede viklet rundt flere metallgjenstander, og kroppen er lagt med bøyde bein og kryssede føtter, en stilling som er karakteristisk for begravelser i Ychsma-kulturen.

Arkeologene legger også vekt på mumiens kjeve, som er nesten intakt etter tusen år under den knusktørre jorden.

En skattkiste av folkeslag

Mumien ble funnet i en seremoniell grav ved siden av en leirepyramide som kalles Huaca Pucllana. Forskerne har fortsatt ikke funnet ut hvilket kjønn mumien har.

Forskerne mener at pyramiden ble bygd rundt år 500 e.Kr. av medlemmer av den såkalte Lima-kulturen, som også var et av Perus dominerende folkeslag i perioden før inkariket.

Rundt år 700 e.Kr. ble området overtatt av den fortsatt relativt ukjente Wari-kulturen, før Ychma-kulturen skal ha begynt å bruke stedet som gravplass rundt år 1000 e.Kr.

Området rundt Perus sentrale kyst har altså vært hjemsted for flere ulike folkeslag, og byen Lima har angivelig hele fire hundre arkeologiske funnsteder, der forskerne ofte finner mumier.