Shutterstock
haarvask

Så ofte bør du vaske håret

Finnes det en vitenskapelig retningslinje for hvor ofte du bør ta fram sjampoen? Svaret er ja, ifølge en professor i dermatologi.

Kanskje er det en del av din daglige rutine, kanskje en del den ukentlige? Hårvask er vanskelig å komme utenom som menneske i et moderne samfunn.

Men hvor ofte bør du egentlig såpe inn dine mer enn 100 000 hårsekker i hodebunnen før det blir for mye? Og finnes det i det hele tatt generelle, vitenskapelige retningslinjer?

Ifølge Jørgen Serup er svaret ja. Han er professor ved dermatologisk avdeling ved Bispebjerg Hospital i Danmark og ekspert på hud.

Han understreker at det selvfølgelig ikke er én modell som passer for alle. Men stort sett er det to faktorer å ta hensyn til:

Den ene handler om hvor ofte det er nødvendig ut fra et rent medisinsk eller biologisk behov, for å unngå for eksempel soppinfeksjoner.

Den andre handler om det kosmetiske behovet, altså utseende og lukt.

Håret ditt faller ut etter fem år

Hårene har en utløpsdato. I omkring fem år vokser det takket være stamceller dypt nede i huden din. Men så stanser det plutselig.

Hårvækst
© Shutterstock & Malene Vinther

1. Stamceller bygger håret fra bunnen

Håret begynner med at en gruppe stamceller (gule) beveger seg fra siden til bunnen av hårsekken. Her sitter den såkalte hårpapillen der blodårer (røde og blå) leverer oksygen og næring til cellene. Stamcellene utvikler seg til hårceller og deler seg igjen og igjen slik at håret vokser opp og ut av huden.

Hårvækst ophører
© Shutterstock & Malene Vinther

2. Håret mister forsyningen av oksygen og næring

Etter tre-fem år krymper hårsekken og hårpapillen slik at håret ikke lenger får oksygen og næring til å vokse. Veksten opphører helt, og hårstrået fortsetter å være den samme lengden i omkring to-tre uker. Om lag tre prosent av hårsekkene på hodet er på dette stadiet.

Hårsækken begynder forfra
© Shutterstock & Malene Vinther

3. Hårsekk kaster ut håret og begynner forfra

Til slutt løsner håret og kan falle ut når som helst. Fem-ti prosent av hårsekkene befinner seg i denne fasen, og derfor mister hodet om lag 100 hår om dagen. Etter tre-fire måneder våkner hårsekkens stamceller igjen og får kontakt med blodet slik at et nytt hår kan vokse fram.

For lite kan også gi problemer

Hvis du ikke bryr seg om hvordan lokkene dine tar seg ut, er det nemlig overraskende sjelden du trenger å vaske det fra et mer medisinsk perspektiv.

«Egentlig er det kanskje bare en gang i måneden eller hver 14. dag du trenger vaske håret for å holde det rent, uten at det for eksempel vil lukte av gammel talg», sier han.

Vasker du mindre enn det, vil talget som alltid produseres fra talgkjertlene ved siden av dine hårsekkene, ifølge professoren etter hvert begynne å bli harskt og surt – litt som smør som har stått ute for lenge.

Tværsnit af hovedbunden

Oppover hårsekkene ligger talgkjertlene dine, som alltid sørger for å tilføre fett til hodebunnen. Talgkjertlene finnes overalt på huden, men vi har flest i hårbunnen, brystet, ansiktet og øverst på ryggen.

© Shutterstock

Vask ikke oftere enn dette

I den andre enden av skalaen kan du også vaske håret ditt for ofte slik at du fjerner fett fra håret og hodebunnen. Og det kan føre til problemer med kløe, eksem, rød farge og flass.

«Vi danner hele tiden nye hudceller som faller av som flass. Talgen i hodebunnen sørger vanligvis for at det er usynlig og fungerer litt som kroppens naturlige fuktighetskrem», forklarer professoren.

Derfor advarer han også mot daglige hårvask, selv om han anerkjenner at det er «veldig individuelt hva folk vil gjøre med håret sitt».

«Hvis vi skal finne et gjennomsnitt, vil det nok maksimum være to ganger i uken – gjerne bare en gang hvis man klarer. Vasker du oftere enn det, overskrider du en terskel der hodebunnen og håret begynner å ta skade av det, og du blant annet kan utvikle eksem», forteller han.