Shutterstock

Så lett kan man hjelpe en partner med utrygg tilknytning

Å være i forhold med en person som lider av utrygg tilknytning kan være vanskelig, men forskning viser at en liten innsats kan utrette mirakler.

Noen mennesker har det som heter en utrygg tilknytning til sin romantiske partner. Fordi de er usikre på om de virkelig er elsket, reagerer de med jevne mellomrom ved å virke avvisende og skape distanse. Om lag 15 prosent av befolkningen har denne tilknytningsstilen, og det er ofte kvinner.

For den andre parten i et slik forhold kan det være fristende å avslutte relasjonen. Men det er ikke nødvendigvis den beste løsningen.

I stedet for å kaste inn håndkleet og gi opp kan det gi mening å hente inspirasjon fra en studie, som viser at det med små og meningsfylte handlinger er mulig å hjelpe personen med den utrygge tilknytningsstilen.

Et helgeopphold kan flytte fjell

Gul Gunaydin, som er psykolog og tilknyttet Sabanci-universitetet i Istanbul i Tyrkia, og som står i spissen for studien, forklarer hvor lett man kan gjøre sin utrygge partner mer trygg i forholdet.

«Det å dele positive ting og opplevelser sammen kan være avgjørende», forklarer Gunaydin.

En positiv romantisk opplevelse kan være alt mulig, alt fra en luksus-langhelg til å gå en tur hånd i hånd. En så grunnleggende ting som å fortelle partneren sin om dagen sin kan også redusere den utrygge tilknytningen.

Det viktige er at begge parter er mentalt til stede og føler seg sett, hørt og elsket. Mer skal det ikke for å kalle det en positiv romantisk opplevelse.

Ba par om å føre dagbok

Som et ledd i studien bad Gunaydin nye par samt nygifte om å føre dagbok gjennom en forsøksperiode på 21 dager. Hver dag skulle de skrive om positive opplevelser samt episoder med avvisende atferd.

Studien viste flere interessante ting. Blant de deltakerne som hadde det høyeste antallet positive romantiske opplevelser sammen, var det mindre tendens til avvisende og kjølig atferd.

Og de positive romantiske opplevelsene var ikke tett forbundet med romantisk frykt eller redd for å bli forlatt av den andre parten.

Viktig å ikke føle seg låst fast

«De viktige observasjonene fra studien er at handlinger som bekrefter partneren og parforholdet – for eksempel å uttrykke takknemlighet over den felles opplevelsen eller uttrykke begeistring rundt framtiden – var forbundet med mindre tendens til unnvikende eller kjølig atferd», forklarer Gunaydin.

Hun understreker at det er viktig at folk med en usikker tilknytning ikke føler seg låst i dette mønsteret fordi ting kan endre seg.

«Hvis en person med utrygg tilknytning ender i et nytt forhold som er gjennomsyret av positive opplevelser, vil de gradvis føle seg mer og mer sikre i takt med at forholdet utvikler seg», sier Gunaydin.