Udspring svømning

Så høyt kan du hoppe fra uten å få skader

Det er avgjørende hvilken teknikk man bruker, viser amerikansk forskning.

Det er avgjørende hvilken teknikk man bruker, viser amerikansk forskning.

Shutterstock

For mange mennesker er det skummelt å stå ytterst på et stupebrett i en svømmehall og se ned i vannet. Men nå har fysikere ved Cornell-universitetet beregnet hvor høyt oppe fra de fleste kan hoppe i vannet uten å risikere å skade seg – hvis de lander riktig.

Forskerne brukte 3D-printede figurer som simulerte tre teknikker: hodet først og armene ned langs siden (militærstup), hodet først og armene over hodet (vanlig stup) og til slutt føttene først (hopp).

Prøvefigurene ble utstyrt med trykkfølsomme sensorer og filmet med høyhastighetskameraer. Konklusjonen ble at for militærstup ble den maksimale anbefalte fysiske belastningen overskredet ved 8 meter. Ved vanlig stup var det over 12 meter, og ved hopp var det over 15 meter.

Skadet hoften

I forsøkene kom den største belastningen under sammenstøtet med vannet på grunn av den store mengden vann som må skyves unna.

Skader ved hopp eller stup fra stor høyde ses ganske ofte i idrettssammenheng på grunn av den betydelige belastningen av kroppen. Men det er mulig å overleve hopp og stup fra større høyder enn dem forskerne anbefaler som trygge.

I 2015 hoppet brasilianeren Lazaro Schaller fra en fjellhylle i Sveits og traff vannet med føttene først 58,8 meter lenger nede, noe som tilsvarer høyden på en 17 etasjers bygning. Hoppet var ikke helt vellykket siden han skadet et bein og en hofte i sammenstøtet med vannet.

At Schaller kom fra det med bare mindre skader, skyldes både at han hadde mye erfaring med hopp fra stor høyde, og at han strammet musklene på vei ned for å gjøre kroppen stiv.

Den tidligere rekorden hadde sveitseren Olivier Favre. Den var 5 meter lavere enn Schallers rekord og ble satt i Frankrike i 1987.